Naslovnica Šport Drugi Tour za fenomenalnega Pogačarja, že v soboto OI

Drugi Tour za fenomenalnega Pogačarja, že v soboto OI

Avtor: Spletno Uredništvo
Tadej Pogačar se je včeraj na najbolj prestižni kolesarski dirki na svetu Tour de France-u znova zapisal v zgodovino  kolesarstva. Slovenski šampion je namreč zelo suvereno dobil svojo drugo zaporedno dirko po Franciji, pri tem pa je bil enako kot lani najboljši gorski kolesar in najboljši med mladimi kolesarji. A za slavje ne bo časa, saj bo Pogačar že v soboto naskakoval še medaljo na Olimpijskih igrah.
Po suvereni zmagi Pogačarja na Touru so olimpijske ambicije še večje (foto: FB UAE Team Emirates/Bettini foto)

Slovenski kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar je letos povsem gospodaril na kolesarski dirki po Franciji. Rumeno majico vodilnega v skupnem seštevku je oblekel po zmagi v peti etapi, oziroma v prvem kronometru. Pred tem in za tem je slovenski as nadzoroval dogajanje, da bi z napadi in zmagama v zadnjih dveh gorskih etapah samo še potrdil, da je bil letos z naskokom daleč najboljši. O tem pričajo tudi veliki zaostanki ostalih konkurentov v skupnem seštevku dirke.

Pri veličastni zmagi na najbolj prestižni kolesarski dirki na svetu je Tadeju precej bolj kot lani pomagala tudi njegova letos okrepljena ekipa UAE Emirates, pa čeprav je kljub prisotnosti športnega direktorja Andreja Hauptmana Tour nepričakovano izpustil lanski prvi in praktično edini pomočnik Pogačarja Jan Polanc. Pogačarju je precej bolj šlo na roko, da je moral po seriji padcev letos Tour predčasno zapustiti njegov prvi konkurent, lani drugi v skupnem seštevku Primož Roglič.

Slovenski šampion v dresu nizozemske Jumbo Visme s francoskimi cestami res nima sreče, saj Roglič že drugo sezono zapored doživlja padce na skoraj vsaki preizkušnji, ki poteka na ozemlju Francije. Zanimivo, nekaj podobnega se je pred leti (vsaj na Touru) dogajalo tudi Janiju Brajkoviču. Ob odsotnosti Primoža Rogliča pa je za veliko veselje slovenskih navijačev poskrbel izjemni Matej Mohorič.

Matej se je odločil, da bo tokrat celotnemu kolesarskemu svetu pokazal, kako neuničljivo voljo do zmage ima. Član ekipe Bahrein Merida je skoraj vsak dan poskušal s pobegi od daleč in po neverjetni solo vožnji je najprej v solzah dobil letos najdaljšo, 250 km dolgo 7. etapo Dirke po Franciji. Potem pa je na podobno spektakularen način, a nasmejan (in tudi malce polemičen do nepričakovane policijske kontrole prejšnjega večera) dobil še 19. etapo.

Četrti Slovenec na Dirki po Franciji Luka Mezgec je bil tokrat v vlogi pomočnika in do 4. mesta v zadnji etapi ni posegel po opaznih uvrstitvah. Sedaj se bo pozornost slovenskih ljubiteljev kolesarstva preusmerila na olimpijske igre, saj bo že to soboto, 24. julija na vrsti cestna preizkušnja na igrah v Tokiu. Trasa proge ima tri resne vzpone, zato slovenska ekipa v zasedbi Tadej Pogačar – Primož Roglič – Jan Polanec – Jan Tratnik zagotovo meri na sam vrh.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.