Naslovnica Magazin V digitalni čistilni akciji so izbrisali za 26.000 GB podatkov

V digitalni čistilni akciji so izbrisali za 26.000 GB podatkov

Avtor: Spletno Uredništvo
Po koncu akcije ‘Očistimo Slovenijo digitalnih odpadkov’ so z društva Ekologi brez meja objavili podatke o rezultatih akcije, oziroma količini datotek, ki so jih udeleženci izbrisali. Izračunali so, da 26.000 izbrisanih GB podatkov pomeni takšen prihranek energije, da le-ta zagotavlja približno 5 ton manj izpustov toplogrednih plinov.
V digitalni čistilni akciji so izbrisali za 26.000 GB podatkov

En od letošnjih plakatov za to vseslovensko digitalno čistilno akcijo (foto: FB Ekologi brez meja)

Morda kdo sprva ne vidi povezave med brisanjem nepotrebnih datotek z računalnikov, tablic in telefonov, ter onesnaževanjem okolja, a temu ni tako. Nepotrebni podatki bremenijo delovanje naših naprav, zato se porabi več električne energije, zaradi potrebne proizvodnje te energije pa se bolj obremenjuje okolje. Akcija ‘Očistimo Slovenijo digitalnih odpadkov’ je potekala v sodelovanju Ekologov brez meja (EBM) in komunikacijske skupine o28.

»Na pobudo se je odzvalo 1288 posameznikov, ki so iz svojih digitalnih naprav izbrisali 26.000 tisoč GB podatkov, kar predstavlja 5 ton prihranka izpustov toplogrednih plinov, oz. pomeni prihranek energije, ki bi jo porabili za 29.278 prevoženih kilometrov ali za pridelavo 7.472 litrov mleka,« so pojasnili z društva EMB in spomnili, da so se vse predvidene aktivnosti načrtno končale prav na ‘Globalni dan digitalnega čiščenja’.  

Letos so akcijo podprla podjetja Zavarovalna skupina Sava, GEN-I, A1, Loterija Slovenije, Genis, Ljubljanske mlekarne, HOFER, SPAR Slovenija, agencija bold.group in pa tudi Ministrstvo za digitalno preobrazbo. Do naslednje akcije prihodnje leto bodo v društvu EBM še dodatno krepili kompetence posameznikov na področju trajnostnih digitalnih navad, posvetili pa se bodo tudi dolgoročnim sistemskim spremembam v podjetjih.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.