Naslovnica Slovenija V Cankarjevem domu odslej tudi dvorana Alme Karlin

V Cankarjevem domu odslej tudi dvorana Alme Karlin

Avtor: Spletno Uredništvo
Slovenski kulturni hram Cankarjev dom je bogatejši za novo odprli dvorano, ki so jo poimenovali po svetovni popotnici, etnologinji in pisateljici Almi Karlin.
V Cankarjevem domu odslej tudi dvorana Alme Karlin

Jana Zupančič bere odlomek, Nagisa Moritoki Škof igra koto, na steni pa je fotografija Alme Karlin (foto: cd-cc.si)

Alma Ida Wilibalda Maximiliana Karlin je živela med leti 1889 in 1950. Rodila se je v Celju, ko je bilo mesto del Avstro-Ogrske, umrla pa je v bližini Celja v času Federativne ljudske republike Jugoslavije. V svoji pestri življenjski poti je prepotovala velik del sveta ter o tem napisala celo vrsto člankov, esejev, zgodb, romanov in drugih pisnih del. Njen opus so sicer začeli resnično ceniti šele po osamosvojitvi, sedaj pa so ji posvetili dvorano.

»Nova dvorana, v arhitekturnem smislu zvesta idejam arhitekta Edvarda Ravnikarja, se nahaja v 5. nadstropju Cankarjevega doma in je hkrati tudi prva dvorana v Cankarjevem domu, v kateri so bili oprema in materiali izbrani po principu varovanja okolja. Z govori sta dvorano s stotimi sedeži otvorili ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko in predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar,« so pojasnili z Ministrstva za kulturo.

Dvorana je na prvi pogled primerna predvsem za predavanja in srečanja, manjši polkrožni oder pa bo omogočal tudi kulturne nastope. Zaznamujeta jo ogromna knjižna polica in znane fotografije Alme Karlin v tradicionalnih vzhodnjaških narodnih nošah. Ker se novi prostori nahajajo visoko nad pritličjem in se ponašajo z veliko okenske površine, dvorano krasi zunanja naravna svetloba, ki je sicer obiskovalci Cankarjevega doma niso vajeni.

Ob svečani otvoritvi dvorane so se Almi Karlin posvetili z odlomkom iz monodrame ‘Alma’ avtorice Uršule Cetinski, ki je nastala na podlagi romana svetovne popotnice ‘Samotno potovanje’. Navidez preprosto branje odlomka pa so tokrat povzdignili kar na vrhunski kulturni nivo.

Doc. dr. Nagisa Moritoki Škof je namreč prispevala glasbeno spremljavo na tradicionalnem japonskem glasbenem inštrumentu koto, za bralno interpretacijo je poskrbela dramska igralka Jana Zupančič, za ta nastop pa so angažirali tudi kultnega režiserja Matjaža Bergerja.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.