Naslovnica Svet & EU Ukrajinski uspehi in ruski odgovor

Ukrajinski uspehi in ruski odgovor

Avtor: Spletno Uredništvo
Vojna v Ukrajini je v zadnjih dneh prešla v novo fazo. Ukrajinska ofenziva na jugu se je malce zaustavila, sledila pa ji je nova izjemno uspešna ofenziva na severu. Rusi so izgubili veliko zasedenega ozemlja, odgovorili pa so z raketnimi napadi na ukrajinsko elektro-omrežje in zavili večji del države v temo.
Ukrajinski uspehi in ruski odgovor

Ukrajinske vojaške sile so zadnja dva tedna v veliki ofenzivi (foto: FB Ukrainian army)

Avgust za ukrajinsko vojsko ni bil ravno dober mesec. Njene čete so odbijale ruske napade v regiji Doneck, a je čakanje na ruske topniške granate v rovih postalo nesmiselno, saj so se izgube samo vrstile. Predsednik Ukrajine Zelenski je sicer napovedal ofenzivo na jugu proti mestu Herson, a se najprej dolgo ni zgodilo nič. Potem pa so ukrajinske sile (ki naj bi trenutno štele precej več ljudi kot ruske) na jugu le krenile v napad in bile že od prvih dni tudi precej uspešne.

Fronta se je dejansko med napadi in protinapadi premaknila za nekaj kilometrov naprej, medtem pa so v javnost pricurljale informacije, da naj bi ukrajinski načrt predvideval 5 napadalnih valov, skupno pa naj bi v akciji sodelovalo okrog 50.000 vojakov. Seveda ne moremo vedeti, ali je te ofenzive dokončno konec, so se pa spopadi minuli konec tedna precej unesli in se spet ustalili v obliki medsebojnega obstreljevanja z razdalje.

Že pred dobrim tednom so se na specializiranih vojaških spletnih kanalih pojavili namigi, naj bi ukrajinski predsednik že pred časom zahteval izpolnitev treh ciljev: preboj na jugu in zasedbo Hersona, vrnitev atomske centrala Zaporožje v ukrajinske roke in osvoboditev celotne regije Harkova. Prvega cilja vsaj ukrajinski vojaki zaenkrat še niso uspeli izpolniti, čeprav so si s prekinitvami ruske oskrbe in z na novo osvojenimi ozemlji pripravili zelo dobro izhodišče.

Atomske centrale v Zaprožju, kljub dvema domnevnima poskusoma desantov ukrajinskih komandosov, doslej še niso zasedli, a so nadaljevali z njenim obstreljevanjem in nazadnje so zato tam izklopili še zadnji delujoči atomski blok 6. Na severnem delu bojišča pa so se stvari temeljito zasukale. Kar se je najprej zdelo kot pogumen ukrajinski ‘blitzkrig’ – globinski prodor motoriziranih čet in poskus obkolitve večjih enot nasprotnika, se je pretvorilo v obsežen ruski umik.

Ukrajinci so tako dejansko v treh dneh osvobodili velik del harkovske regije, Rusi pa so se umaknili na podoben način, kot so se pred meseci morali umakniti iz regij Kijeva, Črnigova in Sumija. Zaradi tega nepričakovanega množičnega umika in zaradi zaustavitve dobave elektrike iz Atomske centrale Zaporožje so se Rusi včeraj odločili za jezen odgovor – z raketami so napadli 5 ukrajinskih termičnih elektrarn.

Ta napad je povzročil veliko škode in ogromna nihanja v celotnem ukrajinskem električnem omrežju, zato so morali Ukrajinci še druge elektrarne izklopiti iz skupnega vsedržavnega sistema. Tako se je večji del Ukrajine včeraj zvečer znašel v popolni temi, brez TV in spleta, brez vlakov in podzemnih železnic, brez ogrevanja in hlajenja ter ponekod tudi brez pitne vode, saj so se kmalu po električnem izpadu zaustavile še vodovodne črpalke.

Ta ruski strateški napad na ukrajinsko električno infrastrukturo, ki je bil omejen osrednji in vzhodni na del države, pa je marsikomu dal misliti. Kaj bi se zgodilo, če bi se Rusi odločili za totalen napad z vso razpoložljivo močjo na ukrajinske elektrarne, transformatorje in daljnovode sredi prihajajoče zime? Ali ukrajinsko civilno prebivalstvo lahko preživi zimo brez elektrike? Bodo Rusi napadli še preostale ključne dele ukrajinskega električnega omrežja?

Prav tako pa je ukrajinsko napredovanje na frontah pokazalo, da imajo Rusi za zmago v teh spopadih najbrž premalo aktivnih vojakov. Ali bo zato Putin tudi uradno napovedal vojno Ukrajini in razglasil splošno mobilizacijo, se lahko zgodi navidezno nepredstavljivo – popoln kolaps ruskih čet na fronti, ali pa se bodo po zadnjih dogodkih končno pričela resna mirovna pogajanja? 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.