Naslovnica Magazin Ukradli so tudi profile znanih slovenskih influencerjev

Ukradli so tudi profile znanih slovenskih influencerjev

Avtor: Spletno Uredništvo

Angeli varuhi slovenskega spleta, ki so zbrani v projektu Varni na internetu, so se tokrat lotili kraj Instagram profilov. Postopek poskusa kraje Instagram profila je preprost in podoben drugim spletnim prevaram, tudi preprečevanje pa je zelo preprosto, če vsaj malce uporabimo možgane in naših gesel ne zaupamo nikomur.  

Ukradli so tudi profile znanih slovenskih influencerjev

Spletni kriminalci poskušajo s podobnimi triki na različnih omrežjih (foto: pxhere.com)

Z razvojem družbenih omrežij so mnogi uporabniki čez noč postali šolani novinarji, diplomanti statističnih ved, poznavalci lokalne in globalne politike, vrhunski strokovnjaki za številna različna področja znanosti in kot skupek vsega tega tudi influencerji. Vendar pa ima vsako udejstvovanje na družbenih omrežjih svoja specifična varnostna tveganja. S spletnega mesta varninainternetu.si so tako tokrat opozorili na poskuse kraj Instagram profilov.

Postopek poskusa kraje profila v socialnem omrežju Instagram je preprost in zelo podoben drugim spletnim prevaram. Sicer so se pri projektu Varni na internetu potrudili in o tem posneli učinkovit kratek video, a tudi pisna pojasnila delujejo dobro. Goljufi naj bi v zadnjih mesecih prevarali več znanih Slovencev in jim odvzeli profile. S spletnega mesta varninainternetu.si so zato opisali postopek poskusa kraje in tudi enostavno potezo, kako ga preprečiti.

Goljufi po e-mailu (v komentarju pod objavo, ali v zasebna sporočila) uporabniku pošljejo obvestilo, češ da je kršil avtorske pravice, ali pa, da mu zaradi velikega števila sledilcev nenadoma pripadajo izjemne posebne ugodnosti. Zato zahtevajo, da naj takoj klikne na priložen link. Ta povezava pa vodi na lažno spletno stran (katera je po videzu skoraj popolnoma identična pravi, uradni Instagram strani) in tu naj bi uporabnik vpisal svoja gesla za vstop v Instagram.

Če uporabnik nasede in zahtevane podatke dejansko vpiše, svoja geslo pošlje nepridipravom, ki se nato hitro prijavijo v njegov račun, spremenijo uporabniške podatke in tako ukradejo profil. Potem lahko sledi še marsikaj – od finančnega izsiljevanja pa do občutljivih lažnih objav pod imenom nič hudega slutečega uporabnika.

Zato sodelujoči v projektu Varni na internetu vseskozi ponavljajo, da smo previdni, da uporabljamo zdravo pamet in da naših gesel, oziroma uporabniških podatkov, ne zaupamo nikomur.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.