Naslovnica Svet & EU Izjemno pomembno plenarno zasedenje Parlamenta EU

Izjemno pomembno plenarno zasedenje Parlamenta EU

Avtor: Spletno Uredništvo
V ponedeljek se v Bruslju pričenja februarsko plenarno zasedanje Evropskega parlamenta. Na njem se bodo posvetili predvsem pandemiji koronavirusa in najnovejšim kriznim žariščem po svetu, a še marsičemu drugemu, kot na primer nazadnjaški prepovedi splava na Poljskem.
Predsednica Evropske centralne banke Christine Lagarde (foto: flickr.com/Alessia Di Padova)

V ponedeljek popoldan se pričenja štiridnevno februarsko plenarno zasedanje Evropskega parlamenta. Otvoritev bo v znamenju letnega poročila Evropske centralne banke za leto 2020, ki ga bodo predstavili ob prisotnosti predsednice banke Christine Lagarde. Nato se bodo posvetili direktivi EU o minimalnih plačah, ki je namenjena zagotavljanju, da z zakonodajo določena minimalna plača presega mejo revščine v vseh državah EU.

Parlament bo v torek predvidoma potrdil nov ‘Mehanizem za okrevanje in odpornost’, ki je namenjen pomoči državam EU pri spopadanju s posledicami pandemije. »Parlament bo verjetno podprl predloge Komisije, ki bi EU do leta 2050 preoblikovali v krožno gospodarstvo, poziva pa tudi k zavezujočim ciljem za uporabo in porabo materialov, ki naj bi jih dosegli do leta 2030,« so v sporočilu za javnost zaokrožili ekonomske teme zasedanja.

V sredo pa bodo parlamentarci razpravljali s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen o skupni strategiji cepljenja v EU. Debatirali bodo o logistiki dobave cepiv, o pogodbah z izdelovalci cepiv, o preglednosti nabav ter tudi o novem sistemu odobritve izvoza cepiv proti covidu-19. Posvetili se bodo tudi migracijam, da bi zagotovili boljšo zaščito žensk, otrok, prosilcev za azil, beguncev in migrantov pred trgovino z ljudmi.

Potem bo govora o tudi o nazadnjaški prepovedi splava na Poljskem, ki je v nasprotju z evropskimi vrednotami. Zunanjepolitičnih tem ne tokrat zagotovo ne bo zmanjkalo, konkretneje se bodo posvetili Mjanmaru, Ruandi, Ukrajini, Ugandi, Kazahstanu in seveda dogajanju okrog aretacije Alekseja Navalnega v Rusiji. Glede prve ruske sosede Belorusije pa bo tokrat govora predvsem o varnosti njene nuklearne centrale v bližini kraja Astravets.

Med vso to množico perečih aktualnih problemov pa bodo europarlamentarci ta teden razpravljali še o boju proti spletnim dezinformacijam in obrambi demokracije.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.