Naslovnica Svet & EU Turška barka pluje v nasprotno smer od evropske

Turška barka pluje v nasprotno smer od evropske

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropski parlament se je te dni lotil odnosov s Turčijo. Končno so tudi poslanci ugotovili, da Turčija vodi konfrontacijsko in sovražno zunanjo politiko, da ne spoštuje obljub in še manj norm pravne države, zaradi česar so odnosi med EU in Turčijo na najnižji točki doslej. Vseeno pa EU ostaja pri le pri besedah.
Morda pa je nedavni diplomatski incident vsaj dokočno odprl oči EU (foto: Charles Michel FB)

Niti diplomatski incident med nedavnim obiskom visoke delegacije EU, ko je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen ostala brez stola, še ni zadostoval, da bi EU dokončno prekinila vsa pristopna pogajanja s Turčijo. Sicer je v državi, kjer predsednik Erdogan vlada kot diktator, stol še daleč najmanjša težava. Turški predsednik je namreč prepričan islamist, zato načrtno uničuje vso zapuščino, ki jo je ustvaril oče sodobne sekularne Turčije Ataturk, in vse državljanske svoboščine, ki so značilne za sodobni svet.

»Kljub temu, da je Turčija država kandidatka za članstvo v Evropsko unijo, se je turška vlada v zadnjih letih namerno in vedno bolj distancirala od evropskih vrednot in standardov, opozarjajo poslanci v poročilu, ki ga je v četrtek sprejel odbor za zunanje zadeve. Poleg tega pravijo, da so močne in včasih provokativne izjave proti EU in njenim državam članicam ter njena sovražna zunanja politika, zlasti do Grčije in Cipra, pripeljale odnose med EU in Turčijo na zgodovinsko najnižjo točko,« pravijo poslanci Odbora za zunanje zadeve pro Parlamentu EU.

Očitno se nekaterim parlamentarcem šele sedaj počasi odpiraj oči in opažajo, da turška barka plove prav v nasprotno smer od evropske. Čeprav se je Turčija najbrž že pred leti odločila, da se ne bo prilagajala evropskim etičnim in pravnim normam, pa v Odboru za zunanje zadeve še vedno govorijo o pristopnem procesu in šele sedaj nakazujejo, da bi se pristopna pogajanja lahko dokončno prekinila. Turčije pogajanja ne zanimajo, zanima jo le denar, ki ji ga EU namenja za begunce, saj je država v vse težji ekonomski situaciji.

»Evropski poslanci opozarjajo na zlorabo protiterorističnih ukrepov v Turčiji in izražajo zaskrbljenost zaradi nadaljnjega množičnega zapiranja ljudi, vključno z novinarji, zagovorniki človekovih pravic in političnimi nasprotniki. Kljub velikemu političnemu zatiranju pa poudarjajo, da v Turčiji obstaja raznolika in angažirana civilna družba, kar je eno redkih preostalih preverjanj vlade. Zato pozivajo Komisijo, naj še naprej finančno podpira turške organizacije civilne družbe,« so zaključili poslanci. To pa seveda ne bo rešilo problemov med EU in Turčijo.

Edina rešitev za normalizacijo odnosov bi bila zamenjava oblasti v Turčiji, a je trenutno realno ni moč pričakovati.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.