Naslovnica Svet & EU Turčiji bodo namenili kar 400 milijonov evrov

Turčiji bodo namenili kar 400 milijonov evrov

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropski poslanci so danes odobrili skoraj 455 milijonov evrov pomoči iz Solidarnostnega sklada EU kot odgovor na naravne nesreče – lansko poletno sušo v Romuniji, lanske jesenske v poplave Italiji in letošnji dvojni zimski potres v Turčiji.
Turčiji bodo namenili kar 400 milijonov evrov

Slovenski reševalec išče preživele po uničujočem potresu v Turčiji (foto: FB Uprava za zaščito n reševanje RS)

Člani Odbora za proračun Evropskega parlamenta so se odločili, da bodo Romuniji dodelili 33,9 milijona evrov in sicer za pomoč pri odpravljanju posledic škode, ki jo je povzročila huda suša v lanskem letu 2022. Nato bo Italija prejela 20,9 milijona evrov za škodo, ki so jo lani 15. in 16 septembra povzročile poplave v regiji Marke (ne tiste letošnje v sosednji pokrajini Emilia Romagna).

Največjo finančno pomoč pa bo prejela Turčija, ki za razliko od Italije in Romunije sploh ni v EU. Turčiji bodo za saniranje posledic dveh katastrofalnih potresnih sunkov, do katerih je prišlo februarja letos, namenili kar 400 milijonov evrov. Poleg tega so člani odbora izrazili ‘najglobljo solidarnost’ z žrtvami, njihovimi družinami in vsemi posamezniki, ki so jih prizadele naravne nesreče v teh treh državah.

»Omenili so naraščajoče število hudih in uničujočih naravnih nesreč v Evropi, pri čemer so dejali, da se bodo zaradi podnebnih sprememb ekstremni vremenski dogodki, kot so tisti, ki so jih opazili v Romuniji in Italiji, povzročili izredne razmere, še okrepili in pomnožili. Evropski poslanci menijo, da bi morala EU okrepiti svoja prizadevanja za spopadanje s podnebnimi spremembami tako v Uniji kot po svetu,« so sporočili s Parlamenta EU.

Komisija EU je sicer prva predlagala uporabo Solidarnostnega sklada EU (EUSF) za dodelitev finančne pomoči tem državam v skupni vrednosti 454.835.030 evrov. Ta pomoč EUSF bo namenjena za stroške nujnih in obnovitvenih operacij, kot so popravilo poškodovane infrastrukture, zavarovanje preventivne infrastrukture, varovanje kulturne dediščine in tudi za čistilne akcije.

Tudi Svet EU je to finančno pomoč že odobril, zadnji korak pa bo glasovanje na naslednjem plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta, ki je predvideno med 2. in 5. oktobrom. Solidarnostni sklad Evropske unije (EUSF) je bil sicer ustanovljen kot odziv na hude poplave v Srednji Evropi poleti 2002. Do danes je bil uporabljen v 107 primerih hujših naravnih nesreč in za 20 primerov izrednih razmer v javnem zdravju.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.