Naslovnica Svet & EU Tudi prednostna obravnava bo najbrž prepočasna

Tudi prednostna obravnava bo najbrž prepočasna

Avtor: Spletno Uredništvo
Z Evropskega parlamenta prihaja novice o nameri poslancev, da bi se predlog o digitalnem zelenem certifikatu, s katerim bi radi olajšali prosto gibanje med pandemijo, obravnaval prednostno. Poslanci bi radi nov skupen evropski certifikat uvedli že pred pričetkom poletja, da bi olajšali potovanja. Vendar pa so prav predolge procedure ena najšibkejših točk delovanja EU in zato se jim bo namera v tako kratkem času težko uresničila.
Tudi prednostna obravnava bo najbrž prepočasna

Prizor z enega zadnjih plenarnih zasedanj Parlamenta EU (foto: FB European Parliament)

Med razpravo v Parlamentu EU so poslanke in poslanci z veliko večino glasovali za hitro uvedbo novega ‘zelenega’ digitalnega potrdila, katerega cilj je omogočiti prosto gibanje znotraj EU – kljub pandemiji koronavirusa. Komisija EU je v svojem predlogu navedla, da naj bi nov dokument vključeval informacije o tem, ali je bil imetnik že cepljen proti Covidu-19, ali ima opravljen test pred okužbo, ali pa je morda že prebolel bolezen.

»Zeleno digitalno potrdilo potrebujemo, da ponovno vzpostavimo zaupanje v Schengensko območje in hkrati nadaljujemo boj proti pandemiji. Potrdilo ne sme biti pogoj za prosto gibanje, saj je to temeljna pravica v EU, in ne sme povzročiti diskriminacije. Podatki o državljanih morajo biti zaščiteni in v potrdilo morajo biti vključeni le nujni podatki,“ je ob glasovanju dejal predsednik Odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve Juan Fernando López Aguilar.

Sicer bi radi poslanci parlamenta EU digitalni zeleni certifikat uvedli že pred pričetkom letošnjega poletja, vendar pa so prav predolge procedure ena najšibkejših točk delovanja EU in zato jim bo to težko uspelo. Kot so že sami avtorji zapisali v izjavo za javnost Evropskega parlamenta, bo šele na naslednjem plenarnem zasedanju konec aprila Parlament EU sprejel mandat za pogajanja s Svetom EU, kateri lahko vključuje tudi spremembe predloga Komisije EU.

Odbor za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve pa lahko zahteva, da se mu zadeva ponovno dodeli v obdelavo zaradi začetka pogajanj s Svetom EU. Pogajanja se lahko nato, ne glede na končni izid, zavlečejo. Nazadnje bodo morale vse morebitne dogovore potrditi še poslanci parlamenta EU in Svet EU, oziroma vse države članice. To pa utegne trajati še mesece in mesece.

Ker bosta po aprilskem plenarnem zasedanju (in prvomajskih praznikih) do koledarskega pričetka poletja za uvedbo novega uradnega dokumenta na voljo le slaba dva meseca, so možnosti za to, da bomo Evropejci  21. junija 2021 že lahko uporabljali nove zdravstvene digitalne certifikate, najbrž zelo majhne.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.