Naslovnica Trendi Otvoritev vrhunske razstave slikarja Zeca

Otvoritev vrhunske razstave slikarja Zeca

Avtor: Spletno Uredništvo
Od danes pa vse do 30. junija bo na osmih prizoriščih v Piranu in Portorožu potekala razstava del znanega sodobnega slikarja Safeta Zeca. Na ogled bo 50 njegovih del iz ciklov ‘Objemi’ in ‘Exodus’. To bo obenem največja Zeceva samostojna razstava v Sloveniji doslej, hkrati pa bi lahko bila ta razstava tista prva lastovka, ki napoveduje novo pomlad za kulturo.
Otvoritev vrhunske razstave slikarja Zeca

Eno od prizorišč razstave bo portoroški Monfort, ker so včeraj tudi predstavili dogajanje (foto: TZP)

Najbrž ni potrebno posebej razlagati, kako katastrofalno je pandemija v zadnjem letu vplivala na področje kulture. Število kulturnih dogodkov je povsod močno upadlo, ne glede na njihovo zvrst. Danes pa se v piranski občini odpira prva likovna razstava po dolgih mesecih, kar daje upanje, da se za javne prireditve počasi le vračajo boljši časi, oziroma da bi se lahko kljub pandemiji letos stanje počasi le popravilo.

Za primerno predstavitev razstave znanega slikarja Safeta Zeca je bila včeraj v portoroškem Monfortu na vrsti novinarska konferenca, kjer so sodelovali podžupanja Občine Piran in predsednica Skupnosti Italijanov Giuseppe Tartini Piran Manuela Rojec, Polona Senčar iz agencije Maona Piran, Milka Sinkovič predsednica društva Prijatelji zakladov sv. Jurija Piran, Nives Marvin iz Obalnih galerij Piran ter tudi Hana Zec, hči slikarja in lastnica založbe Qupé éditions.

»Zgodba te razstave se je pričela novembra 2019, ko so Polona Senčar, Milka Sinkovič in Nives Marvin na razstavi v Benetkah občudovale dela v BiH rojenega mojstra Safeta Zeca. Njegova dela so nanje naredila izjemen vtis in strinjale so se, da morajo slike pripeljati v Piran ob naslednji veliki noči, ko v piranskih cerkvah že tradicionalno poteka razstava Križev pot,« so pojasnili s Turističnega združenja Portorož (TZP).

Načrte jim je lani prekrižala pandemija, a le začesno. Sedaj bodo Zecova dela vse do konca meseca junija razstavljena v štirih cerkvah (Marije Zdravja, sv. Petra, sv. Roka in sv. Marije Tolažnice), v krstilnici, Tartinijevi hiši, gledališču Tartini in tudi v nekdanjem skladišče soli Monfort v Portorožu. Razstava bo hkrati uvod v letošnjo turistično sezono, ki se bo sicer zaradi zdravstvenih omejitev zagotovo pričela precej okrnjeno.

Tokrat je na ogled kar 50 slik iz ciklov Objemi in Exodus. »Mednarodno priznani in večkrat nagrajeni umetnik, ki trenutno živi v Benetkah, je oba cikla ustvarjal zadnjih 20 let, navdahnjen z globokim spoštovanjem do sočasnih tragičnih dogajanj, zlasti do tragedije v Srebrenici, do žalostne ljubezenske zgodbe Boška in Admire in do sodobne globalne migrantske problematike s poudarkom na otrocih kot najbolj nedolžnih žrtev,« so razkrili s TZP.

Velja še oddati, da pripravljajo tudi pester spremljevalni program razstave, ki naj bi vključeval glasbene, baletne in gledališke nastope, predavanja Mirovnega inštituta ter okroglo mizo v sodelovanju s Filozofsko fakulteto in Univerzo na Primorskem. Vse te aktivnosti bodo seveda izvedene le pod pogojem, da bodo proti-koronski zdravstveni ukrepi to lahko dopustili.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.