Naslovnica Gospodarstvo Slovensko-japonska konferenca o kmetijstvu

Slovensko-japonska konferenca o kmetijstvu

Avtor: Spletno Uredništvo
Danes je bila na sporedu spletna gospodarska konferenca, na kateri so udeleženci iz Slovenije in iz Japonske spregovorili o potencialih teh dveh držav na področju kmetijstva.
Slovensko-japonska konferenca o kmetijstvu

Japonsko gojenje jagod v rastlinjakih se na prvi pogled ne razlikuje od slovenskega (foto: knowledge.maff.go.jp)

Spletno konference o priložnostih za razvoj v kmetijstvu ‘AgriTech – Odkrijte potencial Slovenije in Japonske v kmetijstvu’ so na slovenski strani organizirali Veleposlaništvo RS v Tokiu, javna agencija za promocijo slovenskega gospodarstva v tujini SPIRIT Slovenija ter vrh Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS. Japonsko je poleg diplomatov z ambasade v Ljubljani zastopalo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdove in ribištvo Japonske.

»Poslovno-investicijsko okolje Slovenije je predstavila Dijana Madžarac iz MGRT, potencial v slovenskem kmetijskem sektorju pa dr. Tatjana Zagorc, direktorica Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije. G. Boris Nicolas Erjavec, izvršni direktor Mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA je predstavil aktivnosti in načrte sejma AGRA za letošnje leto in pričakovanja za leto 2022,« so pojasnili z MGRT.

Na japonski strani je dr. Takuya Sato z japonskega Ministrstva za kmetijstvo, gozdove in ribištvo spregovoril o Platformi za integracijo znanja in inovacij (FKII), nato pa je svoje inovativne rešitve v kmetijskem sektorju podrobno prikazalo 6 podjetij, 4 japonska in 2 slovenski – Kubota Corporation (Japonska), Acies BIO (Slovenija), Ac Planta (Japonska), ARK Inc. (Japonska) in Pan Organix (Slovenija).

V zaključnem sporočilu te virtualne gospodarske konference so še zapisali, da podnebne spremembe, rast prebivalstva in pomanjkanje obdelovalne rodovitne zemlje predstavljajo vse večji izziv za vse. Zato bo ključna uporaba novih tehnologij in umetne inteligence ter prehod na bolj trajnostno proizvodnjo kmetijskih pridelkov. Sicer pa je Slovenija ta teden sprejela odločitev, da postane članica japonske Platforme za integracijo znanja in inovacij (FKII).

Ta državna struktura je v pristojnosti japonskega Ministrstva za kmetijstvo, gozdove in ribištvo, v njenem sklopu pa že deluje 3000 strokovnjakov z vsega sveta, ki trenutno razvijajo okrog 200 inovativnih projektov. Prav ta platforma združuje japonska podjetja in podjetja ostalih sodelujočih držav, japonsko vlado in diplomatska predstavništva teh 26 držav ter tudi raziskovalce iz vseh teh držav.

»V prihodnje bo ključnega pomena, da se v FKII projekte vključijo slovenska podjetja ter slovenski raziskovalci, znanstveniki in univerze, ki bi skupaj z japonskimi kolegi razvijali inovativne rešitve v kmetijstvu,« pa so ob tem še dodali na MGRT.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.