Naslovnica Svet & EU Tudi na vrhu Japonska-EU bo govora predvsem o Ukrajini

Tudi na vrhu Japonska-EU bo govora predvsem o Ukrajini

Avtor: Spletno Uredništvo
Jutri je na vrsti pomembno zunanjepolitično zasedanje in sicer vrh Japonska –Evropska že 28. vrh med EU in Japonci, tokrat pa bo potekal pa bo v Tokiu.
Tudi na vrhu Japonska-EU bo govora predvsem o Ukrajini

 Ursula von der Leyen in Charles Michel na prvoaprilskem spletnem vrhu s Kitajsko (foto: FB Svet EU)  

Znano je, da je Japonska že dolgo najtesnejša gospodarska in strateška partnerica Evropske unije v celotni indo-pacifiški regiji. Tako bo vrh Japonska–Evropska unija že 28-ti po vrsti, tokrat pa bo v luči vojne v Ukrajini še dodatno izstopal glede važnosti. Na zasedanju v Tokiu bosta EU zastopala predsednik Evropskega sveta Charles Michel in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, gostil pa ju bo predsednik japonske vlade Fumio Kišida.

V ospredju pogovorov bo dogajanje v Ukrajini in njegove posledice. »Naš skupni odziv na rusko vojaško agresijo v Ukrajini je razkril moč skupnih interesov EU in Japonske ter podobno miselnost našega partnerstva v zvezi z obrambo mednarodnega reda, ki temelji na pravilih, in učinkovitega multilateralizma. Ta vrh je priložnost, da pokažemo vedno tesnejše in dinamično zavezništvo med Evropsko unijo in Japonsko.

EU in Japonska, ki trdno podpirata Ukrajino, bosta razpravljali o konkretnih načinih zagotavljanja humanitarne, politične, finančne in materialne podpore Ukrajini,« so napovedali s Sveta EU in omenili tudi usklajevanju glede sankcij proti Rusiji. Poleg tega se bodo posvetili še svetovnemu gospodarstvu, trgovini, povezljivosti, podnebju, prehranski in energetski varnosti ter sodelovanje na področju obrambe prek strateškega kompasa.

Voditelja in voditeljica naj bi po koncu vrha sprejeli skupno izjavo in vzpostavili digitalno partnerstvo. Govora bo tudi o odpravi omejitev potovanj, ki jih je povzročila pandemija koronavirusa, a so glede tega Japonci nekoliko bolj zadržani kot Evropejci.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.