Naslovnica Kronika Ilegalna bela snov na Koroškem in toksična voda v Črnučah

Ilegalna bela snov na Koroškem in toksična voda v Črnučah

Avtor: Spletno Uredništvo
Inšpektorat Republike Slovenije za okolje in prostor ima te dni veliko dela. Tako se je lotil afere glede neznanega belega materiala, ki je bil ilegalno odložen na kmetijskih zemljiščih na Koroškem, a tam ne sodi. Poleg tega je po ponedeljkovem požaru opravil izredni inšpekcijski nadzor v obratu Belinke Perkemije v Črnučah.
Ilegalna bela snov na Koroškem in toksična voda v Črnučah

Gasilci med intervencijo na zagorelem stolpu Belinke (foto: FB PGD Črnuče)

Inšpektorat Republike Slovenije za okolje in prostor (IRSOP) je moral po ponedeljkovem požaru v podjetju Belinka Perkemija d. o. o. opraviti izredni inšpekcijski nadzor na lokaciji, saj ta obrat sodi v kategorijo ‘Seveso’. IRSOP to kategorijo definira kot ‘obrat večjega tveganja za okolje’. Seveso je kraj v neposredni  bližini Milana, kjer je leta 1976 prišlo do hudega kemičnega onesnaženja z dioxinom, zaradi katerega so morali izseliti prebivalstvo in pobiti 80.000 živali.

Strup so tedaj zaznali na skoraj 500 osebah, znanstvene študije posledic skozi daljše obdobje pa so bile temelj za današnjo zakonodajo EU na tem področju. Prav zato se je okoljski inšpektorat že dan po požaru v Belinki Perkemiji lotil podrobne preiskave, saj ne gre le za onesnaženje zraka ob nesreči, ampak tudi za analizo in odstranitev ostankov požarne vode, v kateri so strupene snovi.

»Po oceni je zgorelo okoli 3 m3 delovne raztopine, ki se je v času požara nahajala v pralnem stolpu. Gasilna voda s peno, ki je nastala pri požaru je bila zajeta, saj je stolp umeščen na območju, ki je zgrajen kot lovilna skleda. Po-požarna voda se začasno hrani v nevtralizacijski skledi in tudi v bazenu požarnih voda (1000 m3). Ko bodo narejene ustrezne analize vod bo požarna voda ustrezno odstranjena,« so pojasnili z IRSOP.

Predstavniki Inšpektorata za okolje in prostor ter Inšpektorata za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo pa so se sestali s predstavniki Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) in spregovorili o odstranjevanju belega materiala, ki je bil ilegalno odložen na kmetijskih zemljiščih na Koroškem. Težava je s tem, da pristojni državni organi doslej še niso našli izvora te bele snovi (predvidoma gre za nekakšno sadro).

To pa seveda ni zadržalo inšpektorjev, da ne bi ustrezne postopke sprožili proti – lastnikom zemljišč! Sedaj pa so se lastniki zemljišč znašli v položaju, ko odpadka ne morejo odstraniti v roku, ki jim je bil določen v odločbi. Močno jih skrbi tudi finančna plat – kako bodo poravnali visoke račune zneske, ki jim ga za izvedbo te storitve izdali zbiralci odpadkov ter tudi izvajalci obdelave odpadkov.

Na sestanku pa očitno niso rešili vseh zagat, zato se je predsednik KGZS Roman Žveglič zavezal, da bo zbornica tudi sama stopila v stik zbiralci odpadkov oziroma izvajalci obdelave odpadkov.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.