Naslovnica Šport Litija, sodniški klan in najbrž največja sramota za NZS

Litija, sodniški klan in najbrž največja sramota za NZS

Avtor: Spletno Uredništvo
V slovenskih nogometnih krogih še vedno močno odmeva šokantna odločitev FC Litija, da izstopi iz vseh tekmovanj pod okriljem NZS. NZS odločitev Litije obžaluje, vendar pa nihče noče razkriti, kaj je dejanski vzrok za najbrž največjo sramoto v zgodovini slovenskega futsala, pa čeprav so bili iz Litije izredno ostri do marsikoga iz Nogometne zveze Slovenije.
Litija, sodniški klan in najbrž največja sramota za NZS

Veselje ob, kot trenutno kaže, zares zadnji zmagi Litije v državnem prvenstvu (foto: FB FC Litija)

Nepričakovana ponedeljkova odločitev FC Litija, da izstopi iz vseh tekmovanj pod okriljem Nogometne zveze Slovenije (NZS) še vedno močno buri duhove. Litija se je tako odločila že po prvi tekmi finala državnega prvenstva, ki jo je članska ekipa proti Dobovcu sicer izgubila šele po najstrožjih kaznih. Odločitev pa ni bila sprejeta v morebitnem afektu po koncu nesrečno izgubljene tekme, ampak dva dni kasneje.

»Tako se končuje era največjega in najuspešnejšega kluba v zgodovini Republike Slovenije. Deset naslovov državnega in superpokalnega prvaka, devet naslovov pokalnega prvaka ter še ogromno uvrstitev v finale – to odhaja z nami v zgodovino,« so med drugim napisali v dolgem poslovilnem sporočilu FC Litija. Vzrokov za ukinitev celotnega kluba, torej gre tudi za konec nastopanja vseh mladinskih selekcij, naj bi bilo kar nekaj.

Tako so Litijani navedli nezadovoljstvo s sojenjem, nezadovoljstvo z nenehnim delegiranjem štajerskih sodnikov, omenili so sodniški klan, nezadovoljstvo z delom vidnih članov sodniške organizacije Silva Borošaka in Štefana Tivolda (že v času aktivne sodniške kariere nista ravno blestela), podcenjevalni odnosi sodnikov do uradnih oseb, igralcev ter kluba pred in med samo tekmo finalno tekmo proti Dobovcu in slabo delo predsednika komisije za futsal pri NZS Vlada Močnika.

»Ta je še bolj poskrbel za to, da je štajersko zastopani klan na NZS še močnejši in v teh letih (sam) ni naredil praktično nič,« so bili glede Močnika posebej ostri v Litiji. NZS na te hude obtožbe ni odgovorila, oglasila se je s sporočilom za javnost, v katerem odločitev Litije obžaluje, vendar zagotavlja, da NZS ni ničesar kriva. Vseeno v celotni zgodbi najbrž manjka kakšen detajl, na primer kakšen vroč telefonski pogovor, sicer se zdi tako drastična odločitev FC Litija vseeno pretirana.

Niti v celotni zgodovini svetovnega nogometa ni ravno veliko primerov, ko se nek klub sredi finala državnega prvenstva kar sam ukine. Prav tako velja pojasniti, da je bil FC Litija vedno organiziran kot zelo resen športni kolektiv, da je bil nazadnje trener članske ekipe bivši dolgoletni selektor slovenske reprezentance Andrej Dobovičnik in da je z mlado ekipo delal sedanji selektor članske izbrane vrste Slovenije Tomislav Horvat.

Oba dolgoletna trenerja sta kot vsak delavec v športu najbrž proti razpustitvi kluba, a ta odločitev pač ni v njuni pristojnosti. Litija pa je tako NZS nakopala najbrž največjo sramoto v zgodovini slovenskega futsala, katere glas je zagotovo že prišel tudi do sedeža UEFE in njenega predsednika Aleksandra Čeferina. Velja še dodati, da odločitev Litije ni preveč presenetila marsikoga iz ostalih slovenskih futsal klubov, kjer na težave s sodniki opozarjajo že dolga leta.

Zanimivo bo spremljati, ali bo moral tudi tudi kdo iz NZS (katerega predsednik je prav tako bivši sodnik Radenko Mijatovič) prevzeti odgovornost.

 

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.