Naslovnica Svet & EU Tudi multinacionalke bodo delovale transparentno

Tudi multinacionalke bodo delovale transparentno

Avtor: Spletno Uredništvo
Z Evropskega parlamenta je prišla zanimiva novica, da bodo morale multinacionalke odslej javno objaviti podatek o tem, koliko davkov plačujejo v posameznih državah EU.
Vsi bi morali delovati transparentno, tudi največje družbe (foto: wallpaperflare.com)

Ker osnovne evropske vrednote temeljijo na spoštovanju pravnih norm, je že skrajni čas, da se prepisov držijo vsi – tudi tisti najbolj bogati. Tako bodo morale multinacionalke odslej javno objaviti podatke o tem, koliko davkov plačujejo v posameznih državah EU. Javnost in davčni organi bodo tako lahko končno transparentno ugotovili, kje se plačujejo davki, za katere davke gre in kakšni so zneski.

“Predolgo smo čakali na Svet EU. Pripravljeni smo nemudoma začeti pogajanja, da bi dosegli dogovor pod portugalskim predsedstvom in s tem dosegli napredek pri davčni in korporativni preglednosti. Nujno potrebujemo pomembno finančno preglednost za boj proti davčnim utajam in preusmerjanju dobička. Zaupanje državljanov v naše demokracije je odvisno od tega, ali bodo vsi prispevali svoj pravičen delež k okrevanju,” pravi pogajalec Ibán García Del Blanco.

Sicer je Parlament EU že je 4. julija 2017 sprejel spremembe prvotnega predloga Komisije EU, nato je svoja stališča ponovno potrdil v prvi obravnavi 27. marca 2019, poslanci pa so 24. oktobra 2019 sprejeli še resolucijo, s katero so države članice EU (oziroma Svet EU) pozvali, naj se zadeva končno premakne z mrtve točke in naj pristopijo k medinstitucionalnim pogajanjem. Postopki torej trajajo že štiri leta, šele sedaj pa naj bi začeli zaključne pogovore.

»V bistvu bodo multinacionalke z letnim prometom več kot 750 milijonov EUR morale predložiti letni obračun davka, ki razčleni ključni elementi izjav davčne jurisdikcije. To bo javnosti in davčnim organom omogočilo večjo prepoznavnost tega, kateri davki se kje plačujejo,« so še pojasnili s Parlamenta EU in dodali, da bo ta novost del regulativnih ukrepov EU za izvajanje akcijskega načrta OECD za osnovno erozijo in preusmeritev dobička (BEPS) 13.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.