Naslovnica Slovenija Nadaljevanje sanacij otroških igrišč v celjskih vrtcih

Nadaljevanje sanacij otroških igrišč v celjskih vrtcih

Avtor: Spletno Uredništvo
V Celju bodo letos nadaljevali s sanacijo otroških igrišč v treh celjskih javnih vrtcih. S tovrstnimi zamenjave zemlje in peska so začeli že leta 2017, cilj pa je povečati varnost in dodatno zaščititi zdravje otrok.
Nadaljevanje sanacij otroških igrišč v celjskih vrtcih

Prenovljeno igrišče v enem od celjskih vrtcev (foto: Luka Jesenšek/MOP)

 Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) in Mestna občina Celje (MOC) sta se pred kratkim dogovorila, da bodo letos sanirana tri otroška igrišča v celjskih vrtcih. Gre za Vrtec Tončke Čečeve – enota Center in pripadajoče igrišče ob Savinji, Vrtec Anice Černejeve – enota Luna in Vrtec Zarja – enota Iskrica. Ocenjena vrednost posegov za letos znaša 900.000 evrov, sredstva pa so zagotovljena v državnem proračunu.

»Cilj za izboljšanje stanja okolja na območju vrtcev so znižati vrednosti arzena, svinca, kadmija in cinka v tleh na saniranih območjih otroških igrišč pod mejne vrednosti, zmanjšati izpostavljenost otrok toksičnim kovinam in preprečiti oziroma omejiti odlaganje in širjenje toksičnih kovin v okoljem,« pojasnjujejo z MOP in ob tem za prihodnje leto napovedujejo še sanacije zadnjih treh od skupno 10 vrtcev.  

Sicer je Mestna občina Celje s projektom zamenjave zemljin v vrtcih začela že leta 2017, pri čemer je sama zagotovila sredstva za sanacijo v prvih dveh vrtcih. Leta 2019 je projekt prevzelo Ministrstvo za okolje in prostor, ki naj bi saniralo še zemljino na igriščih desetih javnih vrtcev in tudi na zunanjem igrišču pri Savinjskem nabrežju. Lani so tako sanirali prve 4 vrtce, zamenjali okrog 4.300 m3 onesnažene zemljine in na novo uredili 8.000 m2 travnih površin.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.