Naslovnica Gospodarstvo Poročilo o lanskih povprečnih cenah elektrike

Poročilo o lanskih povprečnih cenah elektrike

Avtor: Spletno Uredništvo
Ministrstvo za infrastrukturo je posredovalo statistične podatke glede cen električne energije za lansko leto, tako za gospodinjske, kot tudi za negospodinjske odjemalce. Lani se je cena za povprečnega gospodinjskega odjemalca znižala za 5 odstotkov, za ne-gospodinjske odjemalce pa se je zvišala za 5 odstotkov.
Poročilo o povprečnih lanskih cenah elektrike

Za lanske spremembe cen elektrike je posredno odgovoren Covid 19 (Varistor60/commons.wikimedia.org)

Ministrstvo za infrastrukturo (MZI) je objavilo analitično poročilo o cenah električne energije za leto 2020. Za gospodinjske odjemalce je maloprodajna cena lani v povprečju znašala 152,0 EUR/MWh, kar je za 5 odstotkov manj, kot je znašala cena v letu 2019. Za znižanje cen za gospodinjske odjemalce je bilo ključno sprejetje ukrepov za blaženje socialnih in gospodarskih posledic širjenja kronavirusa, ki so bili lani v veljavi od 1. marca do 31. maja.

»Postavka cene električne energije, kot tržna kategorija v pristojnosti določanja dobaviteljev, je v letu 2020 za povprečnega gospodinjskega odjemalca znašala 62,0 EUR/MWh (brez DDV) in se je v obdobju enega leta povišala v povprečju za 8 %. Omrežnina za elektroenergetsko omrežje, ki je regulirana za celotno področje države, je znašala 46,8 EUR/MWh (brez DDV) in se je v obdobju enega leta v povprečju znižala za 12 %,« so zapisali na MZI.

Pojasnili so še, da je bilo tudi znižanje cen omrežnine posledica protikoronskih ukrepov, medtem ko je trošarina lani znašala 3,05 EUR/MWh in se v tem obdobju ni spreminjala. Na drugi strani pa so ne-gospodinjski odjemalci v povprečju lani plačevali 107,2 EUR/MWh, kar je 5 odstotkov več kot predlani. Bolj zanimiv je podatek o ceni elektrike, ki se prosto oblikuje na trgu – lani je v povprečju znašala 57,9 EUR/MWh (brez DDV), v obdobju enega leta pa se je zvišala za 9 %.

“Regulirana cena omrežnine za uporabo elektroenergetskega sistema, ki je v povprečju v letu 2020 znašala 17,8 EUR/MWh (brez DDV), se je v opazovanem obdobju enega leta znižala za 2 %. Dajatve za namene energetike so v letu 2020 v povprečju negospodinjske porabnike obremenile v višini 9,7 EUR/MWh (brez DDV), kar je v enoletnem obdobju pomenilo zvišanje za 1 %. Povprečnemu negospodinjskemu odjemalcu je bila v letu 2020 zaračunana trošarina v višini 2,6 EUR/MWh, kar je za 1 % manj kot leta 2019,” so zaključili na MZI.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.