Naslovnica Slovenija Tudi med pobiranjem gob je treba spoštovati naravo

Tudi med pobiranjem gob je treba spoštovati naravo

Avtor: Spletno Uredništvo

Začela se je jesenska sezona nabiranja gozdnih plodov, trenutno pa je še posebej aktualno nabiranje gob. Ker se v določenih gozdovih oz. predelih Slovenije pojavlja večje število gobarjev, so na Ministrstvu za kmetijstvo, gozadrstvo in prehrano pozvali k spoštovanju narave. Pozvali pa so tudi k spoštovanju cele vrste različnih predpisov, ki narekujejo obnašanje ljudi v slovenskih gozdovih.

Ta konec tedna bo jesen dokončno obiskala Slovenijo, zato so opozorila prišla v pravem času (foto: SOkol Arso, Alenka Mihorič)
 
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) skupaj z Zavodom za gozdove Slovenije v letošnjem letu pod geslom »Skrbno z gozdom« izvaja ozaveščevalno kampanjo o skrbnem ravnanju in obnašanju v gozdu. Na spletnem mestu ministrstva je moč najti več informacij o neprimernem obnašanju, nespoštovanju predpisov z vožnjo po gozdnih prometnicah, nepravilnemu parkiranju, neprimernih aktivnostih in škodljivih posegih. Vse našteto uničuje gozdove ter ovira trajnostno gospodarjenje z njimi.
 
Neprimerno in nepazljivo početje je še posebej moteče v gozdovih, kjer lastniki izvajajo sanitarno sečnjo in obnovo v preteklih ujmah prizadetih gozdov. Pri tem so na deloviščih lahko tudi nevarnosti in tveganja za poškodbe ljudi, česar se morajo obiskovalci resno zavedati. Obiskovalci pri nabiranju gozdnih plodov tudi pogosto poškodujejo pomlajene gozdne površine in s tem onemogočajo pomlajevanje, kar za lastnike predstavlja tudi gospodarsko škodo.
 
Neprimerno vedenje, gibanje po celotni površini gozdov, predvsem pa ustvarjanje prekomernega in nepotrebnega hrupa v gozdu tudi močno vznemirjajo prostoživečo divjad in motijo njene življenjske cikle. Do kršitev predpisov o nabiranju samoniklih gliv (gob) prihaja predvsem v času njihove intenzivne rasti, ki je sezonska ter časovno in krajevno nepredvidljiva. Število prekrškov je odvisno od gobarske sezone, saj se gobarji ob intenzivni rasti gob težko držijo količinske omejitve.
 
Pogostejše so kršitve zaradi nedovoljene vožnje v naravnem okolju, saj nekateri nabiralci uporabljajo gozdne ceste v nasprotju z režimom uporabe (vozijo po gozdnih cestah, ki so razen za gospodarjenje z gozdom zaprte za promet, kar je označeno s prometnimi znaki), vozijo po gozdnih vlakah ali pa nedovoljeno parkirajo v naravnem okolju. Nadzor nabiranja gob ter nabiranja plodov, zelnatih rastlin in mahov gozdarska inšpekcija vrši gozdarska inšpekcija.
 
“Običajno gozdarska inšpekcija hkrati vrši tudi nadzor vožnje v naravnem okolju. Uredba o varstvu samoniklih gliv določa, da posameznik lahko nabere v enem dnevu največ dva kilograma gob, prepovedana je uporaba pripomočkov za nabiranje gob, ki lahko poškodujejo rastišče ali podgobje, gobe je treba grobo očistiti že na rastišču, gobe je dovoljeno prenašati le v trdni in zračni embalaži. Za kršitve določb Uredbe o varstvu samoniklih gliv je zagrožena globa 208,65 EUR,” so zapisali na MKGP.
 
Nadzor nad določbami Uredbe o varstvu samoniklih gliv je deljen – vršita ga Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano – Inšpektorat RS za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo ter Ministrstvo za okolje in prostor – Inšpektorat RS okolje in prostor, nadzorne službe za varstvo parkov ter pooblaščeni delavci Zavoda za gozdove Slovenije. V prvi vrsti pa sta pomembna predvsem zavedanje ter odnos obiskovalcev gozdov do narave, spoštovanja predpisov in zasebne lastnine.
 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.