Naslovnica Svet & EU Slovenija bo dve leti branila kite

Slovenija bo dve leti branila kite

Avtor: Spletno Uredništvo

Pred dnevi je Slovenija v brazilskem mestu Florianopolis od Japonske prevzela predsedovanje Mednarodni komisiji za kitolov. Še preden je prevzela dvoleten mandat, pa so bili na zasedanju komisije sprejeti novi ukrepi za zaščito morskega življa.  

kit Hauser Nan pic5Slovenija bo za dve leti predsedovala Mednarodni komisiji za kitolov (foto: IWC)

 

V brazilskem Florianopolisu se je minuli zaključilo bienalno 67. zasedanje Mednarodne komisije za kitolov (IWC), kjer je Slovenija zadnji dan zasedanja od Japonske prevzela dvoletno predsedovanje omenjeni komisiji. Na letošnjem zasedanju IWC so bile podaljšane kvote za lov kitov, ki ga izvajajo domorodna ljudstva okrog Arktike (Danske/Grenlandije, Rusije in ZDA) ter na karibskem otoku Bequia (Sveti Vincent in Grenadini).

Prav tako je bilo sprejetih šest resolucij, med drugim za zmanjševanje podvodnega hrupa, ki je moteč za delfine in kite (predlagala jo je EU) ter za zmanjševanje izgubljenih ribiških mrež. Obe predstavljata pomemben prispevek pri ohranjanju morskega okolja. Sprejeta je bila tudi resolucija o izboljšanju učinkovitosti delovanja konvencije (predlagala jo je EU). Na predlog Brazilije pa je bila sprejeta Deklaracija iz Florianopolisa, ki začrtuje prihodnji pogled delovanja te komisije v 21. stoletju.

Njen namen ni več pretežno urejanje kitolova kot ob ustanovitvi komisije leta 1946, temveč predvsem ohranjanje morskega okolja, ki je pomembno za obstoj delfinov in kitov. Ta je osnova za trajnostno rabo morskih naravnih virov tudi v prihodnje, pri čemer pa si države niso bile enotne. Japonska in skupini afriških in karibskih držav si prizadevajo za rabo neogroženih vrst kitov tudi za komercialne namene, čemur nasprotujejo ostale države. Zato Japonski predlogi za pot komisije v prihodnost ni bil sprejet.

Na koncu zasedanja je bila za predsedujočo soglasno potrjena Slovenija, ki je predsedovanje komisije prevzela prav od Japonske. Prav tako pa je bila soglasno potrjena tudi gostitev prihodnjega 68. zasedanja Mednarodne komisije za kitolov v Portorožu, ko bo potekalo septembra 2020. Slovensko delegacijo je sicer v Braziliji vodil predstavnik Slovenije pri IWC Andrej Bibič, ki je tudi podpredsednik IWC. Zasedanja sta se udeležila še vodja Službe za EU koordinacijo in mednarodne zadeve na ministrstvu za okolje in prostor Katja Piškur ter slovenski veleposlanik Alain Brian Bergant. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.