Naslovnica Svet & EU Tretji paket pomoči za pridelovalce vina, sadja in zelenjave

Tretji paket pomoči za pridelovalce vina, sadja in zelenjave

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija se je ta teden spet posvetila tudi kmetijstvu, natančneje področjem sadjarstva, pridelovanja zelenjave in tudi vinogradništva. Za vse tri sektorje je Komisija EU potrdila nov paket izredne finančne pomoči, ki je že tretji od lanske izbruha pandemije koronavirusa.
Težavam zaradi pandemije so letos marsikje po EU sledile še vremenske katastrofe (foto: ec.europa.eu)

Evropska komisija se je ta teden spet posvetila reševanju velikih težav, v katerih so se v različnih državah EU znašli mnogi sadjarji, pridelovalci zelenjave in vinogradniki. Vzrok za nove evropske subvencije so bili predvsem letošnji ekstremni vremenski dogodki, ki so v kombinaciji s posledicami lanskega izbruha pandemije koronavirusa poskrbeli za drugo zaporedno slabo sezono za pridelovalce.

»Spomladanska pozeba, poplave in vročinski val so letos predstavljali še posebej velik izziv za sektorja vina ter sadja in zelenjave. To je sledilo že tako težkemu letu 2020 zaradi koronavirusne krize. Ti prepotrebni podporni ukrepi bodo ob ukrepih, ki so že bili predlagani za leto 2020 in podaljšani v letu 2021, v teh težkih časih razbremenili proizvajalce v EU,« je ob sprejetju novega paketa pomoči pojasnil Komisar za kmetijstvo Janusz Wojciechowski.

Novi podporni ukrepi za področje vinogradništva vključujejo povečanje sredstev za obvladovanje tveganja (zavarovanje letine, vzajemni skladi) in podaljšanje že veljavnih ukrepov prožnosti do 15. oktobra prihodnjega leta 2022. Za področji sadjarstva in pridelave zelenjave bo nadomestilo za podporo, ki se običajno izračuna glede na proizvodno vrednost, izplačano v višini do najmanj 85 % lanske ravni.

Sicer je bil prvi sveženj podobnih ukrepov pomoči sprejet že lani v mesecu maju, drugi sveženj ukrepov, predvsem za področje vinogradništva, je nato sledil že dva meseca kasneje, letošnji ukrepi pa torej predstavljajo tretji paket finančne pomoči.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.