Naslovnica Slovenija Preverili so upravljanje večstanovanjskih stavb in prodajo stanovanj

Preverili so upravljanje večstanovanjskih stavb in prodajo stanovanj

Avtor: Spletno Uredništvo
Z Inšpektorata Republike Slovenije za okolje in prostor so danes objavili rezultate dveh akcij nadzora. Prva se tiče upravljanja večstanovanjskih stavb, druga pa prodaje stanovanj in enostanovanjskih stavb.
Delež ugotovljenih kršiteljev zakonskih predpisov je nizek (foto: pxhere.com)

Inšpektorat za okolje in prostor (IRSOP) je zaključil usmerjeno akcijo nadzora na področju upravljanja večstanovanjskih stavb za leti 2019 in 2020. Nadzor je bil opravljen med 20  upravniki naključno izbranih večstanovanjskih stavb državi inšpektorji pa so preverili, ali je upravnik nalagal sredstva rezervnega sklada, kot to določa 43. člen Stanovanjskega zakona (SZ-1) in ali je podal ustrezno Poročilo o upravnikovem delu v skladu s 50. členom SZ-1.

»Vsi upravniki naključno izbranih večstanovanjskih stavb so etažnim lastnikom podali poročilo o upravnikovem delu. Zaradi suma kršitve pri sklepanju depozitnih pogodb oziroma nalaganja sredstev rezervnega sklada, kot to določa 43. člen Stanovanjskega zakona (SZ-1), pa je bilo v akciji uvedenih sedem prekrškovnih postopkov. V 5 postopkih je bilo ugotovljeno, da prekrška ni bilo, 2 prekrškovna postopka pa sta še v teku,« so pojasnili z IRSOP.

Druga akcija nadzora je bila s področja prodaje stanovanj in enostanovanjskih stavb, kjer so preverili postopke ob prodajah 25 naključno izbranih stavb. Zanimalo jih je predvsem to, kakšno je lastniško razmerje prodajalca do zemljišča, kjer stoji ali bo stalo stanovanje, ali je bilo za gradnjo izdano dokončno gradbeno dovoljenje in ali je prodajalec v obliki notarskega zapisa določil splošne pogoje prodaje posameznih delov stavbe kot veleva zakon.

V 20 primerih inšpektorji niso našli nepravilnosti, v 5 primerih pa je bilo ugotovljeno, da niso izpolnjeni pogoji, ki jih ZVKSES določa za pričetek oglaševanja in prodaje nepremičnin. Zadeva je bila v treh primerih posredovana tudi Tržnemu inšpektoratu RS in sicer zaradi morebitne kršitve Zakona o nepremičninskem posredovanju oziroma zaradi domnevnega zavajajočega oglaševanja.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.