Naslovnica Svet & EU Tretji letni delovni program Evropskega obrambnega sklada

Tretji letni delovni program Evropskega obrambnega sklada

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija je potrdila nov letni delovni program v okviru Evropskega obrambnega sklada. Za skupne obrambne raziskovalne in razvojne projekte bo EU tako lahko tokrat namenila kar 1,2 milijarde evrov. To je tretji letni delovni program po vrsti, Evropski obrambni sklad ima namreč za obdobje 2021–2027 predviden skupni proračun v višini 7,953 milijarde evrov.
Tretji letni delovni program Evropskega obrambnega sklada

Večja vlaganja v obrambno sfero so za EU postala kar neizbežna (foto: slovenia.representation.ec.europa.eu)

Nov letni delovni program v okviru Evropskega obrambnega sklada, ki ga je sprejela Evropska komisija, prinaša nova financiranja za evropske obrambne projekte v smeri  skupni razvoja strateških obrambnih zmogljivosti in tehnologij. Program naslavlja kar 34 različnih tem, ki so opredeljene v štirih tematskih razpisih za zbiranje predlogov ter v treh razpisih, ki so usmerjeni v pomembne nove tehnologije, pa tudi malim in srednjim podjetjem.

»Novi delovni program uvaja tudi vrsto novih orodij za spodbujanje inovacij na obrambnem področju pod okriljem Inovacijskega programa EU na obrambnem področju (EUDIS). Komisija bo prek te sheme podpirala inovativne podjetnike, zagonska podjetja ter mala in srednja podjetja, da bi jim pomagala premagati tradicionalne vstopne ovire, predstaviti ideje na trgu ter prispevati k varnosti in obrambi EU,« so pojasnili s Komisije EU.

Na Evropski komisiji napovedujejo, da bo Evropski obrambni sklad odslej še dodatno prispeval k zmanjševanju razdrobljenosti pri razvoju evropskih obrambnih zmogljivosti, poleg tega pa bo okrepil industrijsko konkurenčnost v EU ter imel še nekaj posrednih pozitivnih vidikov. Evropski obrambni sklad ima za obdobje 2021–2027 predviden proračun v višini 7,953 milijarde evrov, ki je razdeljen na dva stebra.

Tako bo 2,651 milijarde evrov bo dodeljenih za financiranje skupnih obrambnih raziskav, namenjenih nastajajočim in prihodnjim varnostnim grožnjam, 5,302 milijarde evrov pa bo namenjenih sofinanciranju projektov za sodelovalni razvoj zmogljivosti.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.