Naslovnica Slovenija Rezultati raziskave o minimalnih življenjskih stroških

Rezultati raziskave o minimalnih življenjskih stroških

Avtor: Spletno Uredništvo
Inštitut za ekonomska raziskovanja (IER) je izdal poročilo o raziskavi glede minimalnih življenjskih stroškov, ki jo je naročilo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ). Poročilo je pomembno, ker bodo novi podatki temelj za vsako morebitno spremembo na področju minimalnih plač.
Rezultati raziskave o minimalnih življenjskih stroških

Sicer razlika ni velika, a se nato na letni ravni v državnem proračunu hitro pozna (foto: pxhere.com)

Inštitut za ekonomska raziskovanja (IER) je samostojna raziskovalna organizacija, ki izvaja visoko-kakovostne raziskave s področja ekonomije, katere so pomembne za trajnostni razvoj Slovenije in skrbi za temeljna ekonomska znanja. Tokrat je IER pripravil analitično poročilo o minimalnih življenjskih stroških, ki jo je naročilo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ).

IER je izračunal, da so konec septembra 2022 minimalni življenjski stroški znašali 669,83 evra na mesec. Pojasnili so, da gre tu za t. i. ‘dolgoročne minimalne življenjske stroške’, ki so hkrati ena od osnov za višino minimalne plače. Izračunali pa so tudi ‘kratkoročne minimalne življenjske stroške’, ki so znašali 488,58 evra. Ti so po Zakonu o socialno varstvenih prejemkih (ZSVarPre) prav tako osnova za višino minimalnega dohodka (OZMD).

OZMD je po tem zakonu enak višini denarne socialne pomoči za samsko osebo, ki je bila s prvim marcem z 421,89 evra povišana na 465,34 evrov. IER je še zapisal, da ne vidi razloga, da bi osnovni znesek minimalnega dohodka ostal nižji od kratkoročnih minimalnih življenjskih stroškov. Izenačitev z na novo ocenjenimi kratkoročnimi minimalnimi življenjskimi stroški, bi torej pomenila dodatnih 23,24 evra (oz. približno 5 %).

Na prvi pogled se to ne zdi veliko, a se vsako povišanje izplačil v državnem proračunu na letni ravni odrazi v obliki ‘milijonskih’ številk. Z MDDSZ pa so še spomnili, da Zakon o minimalni plači (ZMinP) pravi, da se neto minimalna plača določi najmanj v višini 120 % in največ v višini 140 % zneska minimalnih življenjskih stroškov. Od 13. januarja letos le-ta znaša 131 %, kar pomeni 1.203,36 evra bruto oz. 878,48 evra neto.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.