Naslovnica Slovenija Transparentnost in cena novega vojaškega transportnega letala

Transparentnost in cena novega vojaškega transportnega letala

Avtor: Spletno Uredništvo

Z Ministrstva za obrambo so sporočili, da namerava Slovenija kupiti novo vojaško transportno letalo. Gre za avion C-27J Spartan italijanskega proizvajalca Leonardo, ki naj bi po neuradnih podatkih stalo nekaj prek 44 milijonov evrov. Sicer je prava cena aviona očitno vojaška skrivnost, saj te številke v sporočilih za javnost ministrstva ni moč zaslediti.

Italijansko taktično transportno letalo C-27J Spartan med pristankom (foto: Borut Podgoršek/MORS)

 

Z nakupom novega vojaškega transportnega letala bi Slovenija rada postala neodvisna pri zagotavljanju različnih vrst zračnih prevozov za lastne potrebe. Pandemija koronavirusa je namreč pokazala, da je bila Slovenija glede povratka svojih državljanov v domovino in pri zagotavljanju zalog zaščitne opreme v veliki meri odvisna od tujih prevoznikov. Razumljivo je, da je tudi na tem področju bolje biti povsem samostojen in tudi potreba po multifunkcionalnem transportnem latalu ni vprašljiva.

Projektna skupina Ministrstva za obrambo (MORS) je zato opravila raziskavo trga. Preverili so model C-295 CASA proizvajalca Airbus, C-27J Spartan proizvajalca Leonardo, C-130J-30 Super Hercules proizvajalca Lockheed Martin, C-390 Millennium proizvajalca Embraer in leatlo A-400 proizvajalca Airbus. Pred končno odločitvijo so pridobili tudi uporabniške izkušnje vojsk v državah, ki te tipe letal že uporabljajo.

Preverili so tudi ponudnike rabljenih letal, nazadnje pa sta bili v končno presojo vključena dva modela taktičnih transportnih plovil. Po preučitvi vojaških tehničnih zahtev so kot najboljšo možnost določili letalo C-27J Spartan. Po neuradnih podatkih naj bi novo letalo stalo nekaj prek 44 milijonov evrov, a v sporočilih za javnost ministrstva ni moč zaslediti prav nobene omembe kakršnekoli cene.

So pa na MORS optimisti, da bodo postopki stekli zelo hitro, čeprav je Ustavno sodišče prav pred nekaj dnevi začasno zadržalo zakon o investicijah v Slovensko vojsko in se utegne marsikaj še močno zaplesti. »Postopek nabave se bo nadaljeval takoj, ko bo Ustavno sodišče Republike Slovenije odločilo o Zakonu o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovensko vojsko v letih 2021-2026.

Naš cilj je transparenten nakup ključne opreme za Slovensko vojsko, brez posrednikov in z zagotovitvijo celovite storitve (usposabljanja, zagotavljanje rezervnih delov, vzdrževanje v celotnem času uporabe), in sicer v najkrajšem mogočem času, skladno z zagotovljenimi finančnimi sredstvi,« zagotavljajo z MO. Z zornega kota MO je torej vse jasno, za davkoplačevalce pa bi bilo marsikaj bolj jasno, če bi kje transparentno zapisali ceno aviona (tudi, če se bodo zanjo še pogajali). 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.