Naslovnica Svet & EU Slovo Trumpa pomeni nov zagon za sodelovanje med ZDA in EU

Slovo Trumpa pomeni nov zagon za sodelovanje med ZDA in EU

Avtor: Spletno Uredništvo

Slovo ‘najslabšega predsednika ZDA vseh časov’, kot so Donalda Trumpa poimenovali mnogi ameriški mediji, za Evropsko unijo pomeni, da je prišel čas za nov zagon čezatlantskih odnosov in ponovno vzpostavitev strateškega sodelovanja na celi vrsti področij. 

Slovo Trumpa pomeni nov zagon za sodelovanje med ZDA in EUOb koncu ‘Trumpolandije’ se je izkazalo, da je bila rdeča kapica v resnici hudobni volk in kar se je začelo kot komedija, se je končalo s smrtnimi žrtvami (foto: Gage Skidmore/commons.wikimedia.org)

 

Evropska unija in Združene države Amerike so bile od nekdaj zaveznice, a so se odnosi za ohladili. ZDA so zadnja leta zaradi omejenega razumevanja sveta bivšega predsednika Donalda Trumpa ravnale neracionalno, protekcionistično in enostransko, se umikale iz pogodb in izstopale vrste različnih mednarodnih organizacij. Ko bo na zadnjih volitvah poraženi Trump 20. januarja dokončno zapustil Belo hišo, se bodo odnosi med ZDA in EU hitro izboljšali.

Ko bo v sredo prisegel novi ameriški predsednik Joe Biden, bo zagotovo prišlo do ponovnega zagona sodelovanja. O temu pričajo izjave Komisije EU, Sveta EU in predsednika Parlamenta EU Davida Sassolija po zmagi Bidna na novembrskih volitvah. »Svet potrebuje trden odnos med Evropo in ZDA – zlasti v teh zahtevnih časih. Veselimo se sodelovanja na področju boja proti covidu-19, podnebnim spremembam ter naraščajoči neenakosti,« je takoj po ameriških volitvah sporočil Sassoli.

V svežem sporočilu za javnost Evropskega parlamenta so spomnili na vsa večja razhajanja zadnjih let – leta 2018 je Trump uvedel carine na jeklo in aluminij, na kar je EU odgovorila z uvedbo carin na ameriške izdelke. Čeprav je koronavirus globalna grožnja, se je Donald Trump prav med izbruhom pandemije odločil za izstop ZDA iz Svetovne zdravstvene organizacije. Prav tako so ZDA zablokirale mehanizem za reševanje sporov, ki ga je oblikovala Svetovna trgovinska organizacija.  

Držav članice EU in ZDA bodo najbrž precej bolje sodelovale tudi na področju varovanja okolja, prehoda v trajnostno gospodarstvo in digitalizacije. Glede slednje EU zahteva pošteno obdavčenje digitalnih podjetij – še posebej tistih največjih iz ZDA. Podobno bodo tudi na področju zunanje politike stališča ZDA in EU predvidoma spet precej bolj enotna, predvsem glede odnosov s Kitajsko, Iranom, Rusijo, Turčijo…

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.