Naslovnica Svet & EU Tokrat o kršitvah človekovih pravic v Turčiji, Kambodži in na Kitajskem

Tokrat o kršitvah človekovih pravic v Turčiji, Kambodži in na Kitajskem

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropski parlament se je ponovno posvetil kršitvam človekovih pravic po svetu. Tokrat je bilo govora o kršitvah v Turčiji, Kambodži in na Kitajskem.
Tokrat o kršitvah človekovih pravic v Turčiji, Kambodži in na Kitajskem

Evropski parlament nas opominja, da se kršitve človekovih pravic vrstijo po vsem svetu (foto: FB Parliament EU)

Konec lanskega leta se je Evropski parlament posvetil kršitvam človekovih pravic v Rusiji, na Kitajskem, Kubi, Srbiji, Afganistanu, Afriki in v Venezueli. Januarja letos je sprejel resolucije o kršitvah temeljnih človeških svoboščin v Hongkongu, v Kazahstanu in v Sudanu. Februarja je obsodil kršitve človekovih pravic v Iranu, Filipinih in Burkini Faso, aprila pa je bilo govora o kršitvah v Rusiji, Severni Koreji in Guatemali.

Sedaj so na majskem plenarnem zasedanju evro-parlamentarci obsodili dogajanje v Turčiji, Kambodži in tudi na Kitajskem. Še posebej zanimiva je prav obsodba kršitev pravic na Kitajskem, saj tokrat ne gre za ujgursko manjšino v Sinkiangu in niti za demokratične aktiviste v Hong Kongu, ampak za nadaljevanje prakse prisilnega odvzema organov obsojencem na smrt, še posebej iz verske skupine Falung Fong.

»Parlament izraža resno zaskrbljenost zaradi poročil o vztrajnih, sistematičnih, nečloveških in državno odobrenih zapornikih za odvzem organov s Kitajske, natančneje od praktikantov Falun Gonga. Opozarja, da je Kitajska ratificirala Konvencijo proti mučenju in drugemu okrutnemu, nečloveškemu ali ponižujočemu ravnanju ali kaznovanju, ki predvideva absolutno in nedopustno prepoved omenjenih praks, » sporočajo s Parlamenta EU.

Glede Turčije je Evropski parlament najostreje obsodil nedavno sodbo 13. visokega kazenskega sodišča v Istanbulu z dne 25. aprila, s katero je filantropu in zagovorniku človekovih pravic Osmanu Kavali, ki je bil spoznan za krivega poskusa strmoglavljenja vlade, izrekel dosmrtno zaporno kazen. Kavala se je sedanjemu turškemu predsedniku zameril že zaradi protestov v parku Taksim Gezi leta 2013, ko je bil Erdogan še prvi minister.

Nato so ga oblasti povezale z neuspelim poskusom državnega udara v Turčiji leta 2016 in ga zaprle. Evropski poslanci trdijo, da je Kavala že več kot štiri leta in pol preživel v nepravičnem, nezakonitem in nezakonitem priporu. Tudi Svet Evrope je že pred časom sprožil postopek proti Turčiji, ker je zavrnila izvršitev pravno zavezujoče sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice o izpustitvi Kavale in 18 soobtožencev.

Nazadnje pa so tokrat poslanci Parlamenta EU obsodili nenehno zatiranje politične opozicije, sindikalistov, zagovornikov človekovih pravic, novinarjev, okoljevarstvenikov, študentov in drugih v Kambodži. Poudarili so, da zatiranje organizirata premier Hun Sen in njegova Kamboška ljudska stranka, varnostne sile države pa poleg tega proti ljudem, ki sodelujejo v mirnih protestih, pogosto uporabljajo nepotrebno in pretirano silo.

Kambodžo junija letos čakajo lokalne volitve in prihodnje leto še vsedržavne volitve, zato so poslanci predlagali, naj Evropska komisija ob morebitni zaznavi kršitev legalnih volilnih procedur poseže za strogimi sankcijami proti kamboškim oblastem.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.