Naslovnica Magazin Nov sporazum o strateškem sodelovanju glede digitalne preobrazbe

Nov sporazum o strateškem sodelovanju glede digitalne preobrazbe

Avtor: Spletno Uredništvo
Dosedanji minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič je še pred ustoličenjem nove slovenske vlade skočil na Finsko, kjer je z ministrico za IKT in lokalno samoupravo Sirpo Paatero podpisal sporazum o strateškem sodelovanju Slovenije in Finske na področju digitalne preobrazbe. Finska je sicer druga na evropski lestvici digitaliziranosti gospodarstva in družbe.
Nov sporazum o strateškem sodelovanju glede digitalne preobrazbe

Obisk na sedežu finskega telekomunikacijskega velikana Nokie (foto: Služba Vlade RS za digitalno preobrazbo)

Ekipa Ministrstva za digitalno preobrazbo Republike Slovenije (MDP) je še pred koncem svojega mandata odpotovala na delovni obisk na Finsko. Tam se je minister Mark Boris Andrijanič najprej srečal z vodstvom Finske davčne agencije ter izvedel marsikaj o finski poenostavitvi in digitalizaciji davčnih postopkov ter o napredni davčni politiki, ki privablja tuje talente in spodbuja razvoj tehnoloških podjetij.

Slovensko delegacijo je nato sprejel Timo Harakka, finski minister za transport in komunikacije, s katerim je bilo govora o najboljših praksah na področju širokopasovne povezljivosti prebivalstva in sodelovanju pri oblikovanju evropskih digitalnih politik. Sledil je obisk Evropskega centra odličnosti za spopadanje s hibridnimi grožnjami, ki je bil vzpostavljen leta 2017, Slovenija pa je njegova članica od leta 2019.

Ta Center združuje članice EU in Nata s ciljem krepitve mednarodnega sodelovanja in izmenjave dobrih praks pri soočanju s hibridnimi grožnjami z Rusije in drugod. Osrednji del obiska je bil namenjen podpisu sporazuma o strateškem sodelovanju med državama na področju digitalne preobrazbe. Slovenija in Finska bosta odslej krepili izmenjavo znanj in IKT rešitev na področju e-uprave, digitalnih veščin in kibernetske varnosti.

Prav tako naj bi povečali obseg tehnoloških naložb ter povečali sodelovanje med raziskovalnimi in izobraževalnimi ustanovami na področju umetne inteligence in zelenih tehnologij. Nazadnje se je slovenska ekipa srečala z vodstvom podjetja Wolt, ki se ubada z dostavo jedi in drugih izdelkov na dom, z vodstvom globalnega telekomunikacijskega giganta Nokia in tudi z vodstvom Finske državne agencije za digitalne storitve.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.