Naslovnica Magazin Tokrat na spletne kriminalce opozarjajo tudi bančne ustanove

Tokrat na spletne kriminalce opozarjajo tudi bančne ustanove

Avtor: Spletno Uredništvo

Očitno so se poskusi spletnih prevar v zadnjih tednih tako namnožili, da so nanje začele opozarjati tudi bančne ustanove. Tako je tokrat Delavska hranilnica (DH) svoje komitente opozorila na poskuse t.i. ‘phishinga’ s strani kriminalcev, ki se prek e-pošte lažno predstavljajo kot znano logistično podjetje DHL.

Tokrat na spletne kriminalce opozarjajo tudi bančne ustanove

Tokrat tudi DH opozarja na lažne pakete DHL (foto: FB DH)

 

Zadnje čase sta se z opozorili pred poskusi spletnih kriminalcev že večkrat oglasili Uprava za informacijsko varnost RS in Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT, ki deluje pod okriljem javnega zavoda Arnes. Očitno se število prevar povečuje, saj so nanje začele opozarjati tudi slovenske bančne ustanove. Tako je tokrat Delavska hranilnica svoje komitente opozorila na poskuse t.i. ‘phishinga’ in sicer s strani kriminalcev, ki se prek e-pošte lažno predstavljajo kot znano logistično podjetje.

»Imetnik plačilne kartice najprej prejme elektronsko pošto (spam) na svoj naslov, ki je namenjena pridobitvi podatkov (fishing). Pošiljatelj e-pošte, ki se lažno predstavlja kot znano logistično podjetje DHL, pošlje povezavo in zahteva vnos osebnih podatkov za plačilo stroškov za poštnino. Ko imetnik odpre povezavo, v ponarejeno spletno stran vpiše kartične podatke, vključno z enkratnim geslom, čemur sledi zloraba – transakcija v višjem znesku na drugih prodajnih mestih,« opozarjajo z Delavske hranilnice.

Seveda je potrebna skrajna previdnost. Svojih podatkov, gesel in številk bančnih računov ne smemo vpisovati nikamor, če nismo stoodstotno prepričani o istovetnosti spletne strani oz. sporočila. Pri DH pa svojim strankam še priporočajo, da naj si aktivirajo storitev ‘varnostni SMS’ prek katere bodo na telefon dobili obvestilo, če se  z njihovo kartico začne dogajati kaj nenavadnega.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.