Naslovnica Svet & EU Spet veliko besed in malo konkretnih dejanj

Spet veliko besed in malo konkretnih dejanj

Avtor: Spletno Uredništvo

Voditelji držav članic in najvišjih struktur EU v Bruslju že od petka na dolgo in široko razpravljajo o načrtu okrevanja evropskega gospodarstva in o novem dolgoročnem proračunu EU, a se še niso dogovorili. Na poti gospodarskega ogrevanja po pandemiji pa bi lahko veliko vlogo odigrali novi sporazumi o različnih oblikah sodelovanja med EU in Indijo, o katerih je bilo veliko govora na zadnjem dvostranskem video-srečanju.  

Spet veliko besed in malo konkretnih dejanjEU in Indija sta že od nekdaj v dobrih odnosih in tudi veliko komunicirata, a od tega ni prav veliko otipljivih gospodarskih rezultatov (foto: consilium.europa.eu)

 

Pred dnevi je bil na vrsti že 15. vrh med Indijo in EU. Tokrat je potekal prek videokonference, na kateri je Indijo zastopal predsednik indijske vlade Narendra Modi, EU pa predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Na tem video-sestanku so prisotni s skupno izjavo vnovič potrdili, da bi radi okrepili strateško partnerstvo med EU in Indijo.

»To strateško partnerstvo bi moralo temeljiti na skupnih načelih in vrednotah demokracije, svobode, pravne države in spoštovanja človekovih pravic ter ljudem v EU in Indiji prinesti konkretne koristi.Voditelji EU in Indije so sprejeli tudi skupni načrt, na katerem bo temeljilo skupno ukrepanje v naslednjih petih letih, ter skupno izjavo o učinkoviti rabi virov in krožnem gospodarstvu,« so med drugim zapisali v sporočilu za javnost Evropskega sveta.

Najbrž pa je največ možnosti za sodelovanje na področju trgovine. Indija ima namreč skoraj 1,4 milijarde prebivalcev, medtem ko jih imajo vse države EU skupaj približno pol manj – 748 milijonov. Resda je povprečna kupna moč Indijcev precej manjša, a bi se ob takšnih številkah najbrž moralo kar treti zanimivih priložnosti trgovce in vlagatelje. EU in Indija naj bi sodelovali tudi na področjih trajnostne modernizacije in prehoda na uporabo čistih energij. 

Govorili so še o marsičem. Tako naj bi v fazi okrevanja po pandemiji razvili boljše trgovinske in naložbene odnose, povečali sodelovanje glede pomorske varnosti v Indijskem oceanu, ter se posvetili digitalni ekonomiji in povezljivosti. »Voditelji so pozdravili skorajšnje petletno podaljšanje sporazuma o sodelovanju o znanosti in tehnologiji med EU in Indijo. Dogovorili so se tudi, da se bodo ponovno sestali na 16. vrhu Indija-EU leta 2021,« so še sporočili z Evropskega sveta.

Ob vsem govorjenju pa so tudi naredili nekaj konkretnega in sicer so podpisali sporazum ‘Euratom-Indija’, prek katerega na bi spodbudili kooperacijo pri raziskavah na področju miroljubne uporabe jedrske energije.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.