Naslovnica Svet & EU Ti meni jahto, jaz tebi avion

Ti meni jahto, jaz tebi avion

Avtor: Spletno Uredništvo
Ena od bolj nenavadnih novic, ki se tiče dogajanja v Ukrajini, je pred dnevi prišla iz Evropskega parlamenta. Poslanci so namreč poleg vrste drugih stvari zahtevali tudi, da mora Rusija vrniti več kot 400 ‘ukradenih’ potniških letal.
Ti meni jahto, jaz tebi avion

Eno od moskovskih letališč Domededovo (foto: pixabay.com/xusenru)

Zgodba bi bila najbrž celo zabavna, če ni bi bila stranski produkt resnične tragedije, ki jo zaradi oboroženih spopadov pravkar doživlja prebivalstvo Ukrajine. Medtem ko se že od konca mesca februarja po vsem svetu vrstijo zaplembe ruskega premoženja, pri čemer so posebej na udaru luksuzne jahte in jadrnice bogatašev, pa so mnogi že skoraj pozabili, da je tudi Rusija zaplenila nekaj zahodnega premoženja.

Vse se je začelo, ko so zahodne sile kot odgovor na rusko vojaško kampanjo v Ukrajini med sankcije uvrstile tudi prepoved letov ruskih letalskih družb. Prav tako so morala številna zahodna podjetja prekiniti najemne pogodbe, ki so jih imele sklenjene z ruskimi družbami in sicer za več kot 500 letal. A so Rusi kar lepo zasegli prek 400 letal in le 78 potniških avionov se je izognilo zaplembi (ker tedaj plovila niso bila v Rusiji ali nad njenim ozemljem).

Moskva je nato na hitro sprejela zakon, po katerem se lahko ta letala vpišejo v ruski letalski register, kar je sicer v nasprotju z mednarodnimi predpisi. Skupna vrednost teh letal naj bi znašala le nekaj manj kot 10 milijard evrov. Poslanci Evropskega parlamenta so močno obžalovali dejstvo, da je Rusija z očitno kršitvijo mednarodnih pravil o civilnem letalstvu prisilila letala, najeta od tujih podjetij, da se vpišejo v ruski register letal.

Poslanci so tako rusko zaplembo avionov označili za navadno krajo, pa čeprav gre za politično igrico zahodnih sankcij in ruskih proti-sankcij. Poleg tega so z resolucijo pozvali strukture EU, naj še dodatno zaostrijo sankcije proti ruskemu pomorskemu sektorju. Tako naj bi v kratkem prepovedali pristanek vsem ladjam, ki so na poti v EU pristale v ruskih pristaniščih, tudi če so se tam ustavile le zato, da bi se oskrbele s pogonskim gorivom.

So pa poslanci pozdravili evropske prometne in turistične operaterje, ki so beguncem iz Ukrajine ponudili brezplačno potovanje z vlakom, avtobusom, ladjo ali letalom. Poudarili so tudi svoje skrbi, da bo zaradi naraščajočih cen goriva in motenj oskrbovalnih verig vojna v Ukrajini negativno vplivala na širši prometni sektor EU ter dodali, da bi morala EU pomagati državam članicam pri razvoju prometne infrastrukture za civilno in vojaško rabo.

Glede te dvojno uporabne infrastrukture so omenili prometne povezave znotraj EU, še posebej pa Zahodni Balkan, Moldavijo, Gruzijo in Ukrajino. Poleg tega pa bi bilo po mnenju poslancev nujno potrebno ustanoviti ‘Agencijo EU za turizem’ in ‘Evropski mehanizem za krizno upravljanje’, da bi se EU ustrezno in hitro odzvali na krize večjih razsežnosti, kot so pandemije, vojne, humanitarne krize in posledice akutnih podnebnih sprememb.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.