Naslovnica Slovenija Maraton treh src in širjenje mreže ekološko osveščenih prireditev

Maraton treh src in širjenje mreže ekološko osveščenih prireditev

Avtor: Spletno Uredništvo
V soboto, 21. maja bo na vrsti 40. Maraton treh src. Letos ne bo poseben le zaradi okroglega jubileja, ampak ker bo kot prvi slovenski športni dogodek pridobil naziv ‘Prireditev z manj odpadki’. Ob podpori društva Ekologi brez meja želijo doseči cilj 90 % ločeno zbranih odpadkov.
Maraton treh src in širjenje mreže ekološko osveščenih prireditev

Množica tik pred startom zadnjega Maratona treh src leta 2019 (foto: Mediaspeed/EBM/maraton-radenci.si)

Maraton treh src je tekaška prireditev, ki ima najdaljši staž v širši regiji. Letos namreč maraton, ki domuje v Radencih, praznuje lep jubilej – 21. maja bo na sporedu ja že 40. izdaja te športne preizkušnje. Letos bo maraton minil v znamenju ekologije, saj nameravajo organizatorji s pomočjo društva Ekologi brez meja doseči cilj 90 % ločeno zbranih odpadkov. To bo hkrati prvi iz niza množičnih dogodkov, ki bo v znamenju odgovornega ravnanja z odpadki.

Na Maratonu treh src se bodo tokrat prvič odpadki zares dosledno ločeno zbirali in tehtali na celotni trasi ter tudi na prireditvenem prostoru, pri čemer bo posebna pozornost namenjena plastenkam. Slednje bodo namreč že takoj po dogodku vrnjene neposredno v reciklažni proces. Sicer pa bodo uporabljeni le kompostabilni kozarci, medtem ko bodo klasične tiskovine tokrat nadomestili digitalni kuponi.

Za pravilno izvajanje ukrepov in ozaveščanje obiskovalcev bo bdela ‘Zelena straža’ – dijaki Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, ki bodo priložnost izkoristili tudi za raziskovalno delo. “Kot organizatorji Maratona treh src, ki je zelo obširna in razgibana prireditev, želimo ravnati kar se da odgovorno. Letos, ob 40. jubileju maratona, pišemo novo poglavje v naši zgodovini – tudi na področju varovanja okolja, zato smo veseli sodelovanja z Ekologi brez meja.

Ti nas usmerjajo in skrbijo za usposabljanje celotne ekipe, ki skrbi za izvedbo tekaške prireditve. Tako bomo tudi lažje nagovorili obiskovalce in jih skupaj usmerili v pravilno ravnanje z odpadki. Verjamemo, da se bomo letos veliko naučili in prišli do spoznanj, s katerimi bomo zastavljene cilje  v naslednjih letih še dodatno izboljšali,” je povedal Boštjan Gerlec, predsednik organizacijskega odbora Maratona treh src.

Če bo organizatorjem, obiskovalcem in partnerjem uspelo ločeno zbrati več kot 90 % odpadkov, bo maraton napredoval v naziv Zero waste prireditev. S tem se že ponašata tudi mariborska Art kamp in (Z)mešani festival, ki bosta na sporedu junija in se po več letih uspešne izvedbe ukrepov odpadkom posvečata tudi programsko. Mreži okoljsko odgovornih prireditev pa se bo med 1. in 5. junijem prvič pridružil tudi filmski festival Kino Otok.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.