Naslovnica Svet & EU Težave s pravno državo v EU, še posebej v Grčiji, Španiji in na Malti

Težave s pravno državo v EU, še posebej v Grčiji, Španiji in na Malti

Avtor: Spletno Uredništvo
Poslanci Evropskega parlamenta so se seznanili z oceno Evropske komisije glede stanja pravne države v Grčiji, Španiji in na Malti. Ugotovili so, da se je poročanje Komisije izboljšalo, a se spoštovanje skupnih vrednot po vsej EU in še posebej v teh treh državah še vedno slabša.
Težave s pravno državo v EU, še posebej v Grčiji, Španiji in na Malti

Predsednica Parlamenta EU Roberta Metsola prihaja prav z Malte (foto: FB European Parliament)

V Evropskem parlamentu so poslanci med razpravo pred glasovanjem pozdravili napredek pri nadzornih aktivnostih Komisije EU, a so zahtevali ‘politični pogum’ in učinkovito spremljanje ugotovitev, vključno s popravnimi ukrepi- zlasti, če se stvari ne izboljšujejo ali je nazadovanje celo namerno. Na podlagi poročila Komisije EU so evro-parlamentarci izrazili zaskrbljenost, saj se stanje pravne države po vsej EU na splošno slabša.

Tokrat pa se poslanci niso posvetili Madžarski in Poljski, ki sta bili v zadnjih letih na področju spoštovanja skupnih evropskih vrednot pravne države najbolj na udaru, ampak so kritizirali trenutne razmere v Španiji, Grčiji in Malti. »Kar zadeva Malto, so bile glavne sporne točke boj proti korupciji, preiskave in sojenja v zvezi z umorom Daphne Caruana Galizia ter splošna politična kultura države.

Glede Grčije se je razprava osredotočila na neodvisnost sodstva, korupcijo in nadzor nad novinarji, političnimi nasprotniki in drugimi interesnimi osebami. V primeru Španije so evropski poslanci razpravljali o neodvisnosti sodstva, pravnih reformah in zastoju pri imenovanju članov nacionalnega pravosodnega sveta,« so pojasnili s Parlamenta EU, kjer so nato tudi glasovali o resoluciji glede poročila Komisije o vladavini prava v EU v lanskem letu.

Tu so posebno zaskrbljenost namenili svobodi tiska in političnemu pluralizmu. Opozorili so, da bodo novinarji ogroženi vse dotlej, dokler državni organi ne bodo odločno preganjali korupcije. V resoluciji so navedli tudi pomanjkanje priporočil za posamezne države v zvezi z nezakonito uporabo vohunske programske opreme in nadaljnjo politizacijo nacionalnih sodnih svetov v nekaterih (?) državah.

Evropski poslanci so tokrat zahtevali še razširitev obsega analiz na vse vrednote EU, lažje aktiviranje orodij za zaščito vrednot in proračuna EU ter zaznavanje namernega nazadovanja v državah članicah.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.