Naslovnica Svet & EU Težave Misije ZN za ugotavljanje dejstev v Libiji

Težave Misije ZN za ugotavljanje dejstev v Libiji

Avtor: Spletno Uredništvo
Že pred časom je začela delovati Misija Združenih narodov za ugotavljanje dejstev v Libiji. Misija bi se morala posvetiti kršitvam človekovih pravic v tej državi od leta 2016 dalje. A se že zapleta, saj pričam v Libiji ne morejo zagotoviti varnosti in zato se marsikdo izogiba sodelovanju s preiskovalci.
Delovanja libijskih kriminalnih združb doslej nihče ni uspel ustaviti (foto: pixabay.com)

V Libiji sicer trenutno vlada vojaško premirje, vendar je država še naprej razdeljena na vsaj štiri večja območja, ki jih nadzorujejo različne oborožene formacije. Dokler je bil nekdanji predsednik Moamer Gadafi še živ, prek Libije ni nihče emigriral v EU. Po padcu diktatorja pa so na libijskih tleh lokalne kriminalne združbe organizirale prava zbiralna taborišča za migrante iz cele Afrike, ki jih nato s prenatrpanimi čolni ilegalno in z velikim tveganjem prevažajo proti EU.

Prvi cilj prevozov prek Sredozemskega morja je Italija, a tudi Malta in Grčija občasno dobita svojo pošiljko ilegalnih migrantov, ki jih s čolni pripeljejo iz Libije. Ti migranti pred nevarnim prevozom prek Sredozemskega morja pogosto živijo v nehumanih razmerah in so deležni vseh vrst nasilja. Zato je pred časom pričela delovati posebna ‘Misija Združenih narodov za ugotavljanje dejstev v Libiji’.

Organizacija Združenih narodov je pojasnila, da je Misija za ugotavljanje dejstev (FFM) v Libiji tudi že opravila prvi obisk prestolnice Tripolija, ki je trajal štiri dni. Poročilo o tem naj bi oktobra predstavili Svetu za človekove pravice ZN. Vodja misije je ob tem povedal, da je bil cilj obiska okrepiti sodelovanje z libijskimi oblastmi in poudaril, da so oblasti pokazale svojo pripravljenost za sodelovanje.

Vendar pa je veliko prič zavrnilo sodelovanje z misijo, saj se mnogi bojijo za svojo varnost. Misija ZN je zato zahtevala, da libijske oblasti zagotovijo tudi varnost in svobodo vsem, ki bi sodelovali z misijo. Sicer lahko misija ZN lahko zahteva vse, kar ji pade na pamet, oblasti pa tudi obljubijo, da bodo vse zahteve izpolnile. Toda položaj v Libiji je danes takšen, da imajo kriminalne združbe v neenotni državi ponekod izjemno velik vpliv in jim prav nihče ne more do živega.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.