Naslovnica Slovenija Zelo slaba čebelarska sezona

Zelo slaba čebelarska sezona

Avtor: Spletno Uredništvo
Predstavniki Čebelarske zveze Slovenije in strokovnega odbora za čebelarstvo pri Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije so se danes napotili po pomoč na Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Vzrok za to je izjemno slaba letošnja čebelarska sezona, za katero naj bi bile krive predvsem pozebe.
Čebelarstvu v Sloveniji namenjamo veliko pozornosti in se dobro zavedamo pomena opraševanja (foto: pxfuel.com)

Predstavniki Čebelarske zveze Slovenije in strokovnega odbora za čebelarstvo pri Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije so na obisku Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano potrdili (MGRT), da je letošnja čebelarska sezona zelo negativna. Enako kažejo tudi uradni podatki merilnih postaj za spremljanje medenja v okviru Javne službe za napovedovanje medenja.

MGRT je zato ocenilo, da je pomoč čebelarjem nujno potrebna in bo pripravilo pravne podlage za dodelitev posebne finančne pomoči za čebelarski sektor. »Ministrstvo predlaga, da se podpora v višini 9 evrov na čebeljo družino izplača čebelarjem, ki imajo najmanj 150 čebeljih družin in so bodisi pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik ali fizična oseba, ki je bila na 30. junij 2021 pokojninsko in invalidsko zavarovana kot kmet.

Pomoč v višini 13 evrov na čebeljo družino se dodeli za ekološke čebelarje z najmanj 10 čebeljih družin, Finančna pomoč za čebelarje z 10 do 149 čebeljih družin pa bi znašala 6,5 evra na čebeljo družino,« so sporočili z MGRT. Sicer naj bi bile poglavitni vzrok za letošnje negativno stanje spomladanske pozebe, čeprav tudi poletni vročinski šoki čebelam zagotovo niso koristili, prej nasprotno.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.