Naslovnica Svet & EU Sveži podatki evropskega sistema inovacijskih kazalnikov

Sveži podatki evropskega sistema inovacijskih kazalnikov

Avtor: Spletno Uredništvo
Z Evropske komisije so posredovali sveže podatke sistema inovacijskih kazalnikov v EU.  Podatki kažejo, da se je inovacijska uspešnost v EU letos še izboljšala. Slovenija se je na tej razvrstitvi znašla v sredini, oziroma na 13. mestu med 27 državami. Tako se uvrstila med zmerne inovatorke, kar sicer ni slabo, a bi bila lahko zagotovo vsaj malce višje.
Sveži podatki evropskega sistema inovacijskih kazalnikov

Nekaj primerov inovacij na področju razsvetljave prostorov (foto: growthbusiness.co.uk)

Zadnji podatki Evropskega sistema inovacijskih kazalnikov za letošnje leto kažejo, da so razlike v inovacijski uspešnosti med bolj razvitimi in manj razvitimi državami EU čedalje manjše. Podoben trend kažejo tudi sveži podatki regionalnega sistema inovacijskih kazalnikov, kar pomeni, da se razlike zmanjšujejo tudi na nivoju regij EU. Sicer se je od leta 2014 uspešnost EU na področju inovacij v povprečju izboljšala za 12,5 %.

»Vse države članice in regije vlagajo več v inovacije in razlike v inovacijski uspešnosti se zmanjšujejo. Program Obzorja Evropa bo podprl evropske inovacijske kapacitete, spodbujal odličnost ter podpiral vrhunske raziskovalce in inovatorje pri usmerjanju sistemskih sprememb, ki so potrebne, da zagotovimo zeleno, zdravo in odporno Evropo,» je ob tem dejala komisarka EU za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Marija Gabriel.

Primerjava inovacijskih pokazateljev na globalni ravni pa kaže, da je EU boljša od Kitajske, Brazilije, Južne Afrike, Rusije in Indije, vendar zaostaja za Južno Korejo, Kanado, Avstralijo, ZDA in Japonsko. V EU je Švedska še vedno prva, v skupini vodilnih inovatork pa so še Finska, Danska in Belgija. Sledi skupina močnih inovatork, v kateri je 7 držav, nato pa je  razvrščenih 9 zmernih inovatork, med katerimi je tudi Slovenija.

Slovenske inovacije so naši državi tokrat prinesle uvrstitev v sredini te skupne razvrstit 27 držav Evropske unije, oziroma je trenutno na 13. mestu med 27 državami. Nedvomno to ni negativen podatek, a bi bila lahko malce višje. Z Evropske komisije so še dodali pojasnilo, da je bil sistem inovacijskih kazalnikov nekoliko spremenjen, saj sedaj vključuje nove kazalnike o digitalizaciji in okoljski trajnosti, s čimer je sistem bolj usklajen s prednostnimi nalogami EU.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.