Naslovnica Svet & EU Svetovni kongres proti smrtni kazni

Svetovni kongres proti smrtni kazni

Avtor: Spletno Uredništvo

Evropski parlament močno nasprotuje smrtni kazni, oziroma usmrtitvam obsojenih, zato bo 27. februarja gostil otvoritev Svetovnega kongresa proti smrtni kazni. Smrtno kazen še zmeraj uporablja veliko držav po svetu na čelu z ZDA, Kitajsko, Saudovo Arabijo, Indijo, Japonsko,… 

smrtna kazen Smrtna kazen je po svetu še vedno zelo razširjena, ne glede na prevladujočo vero, bogastvo ali družbeno ureditev držav (foto: europarl.europa.eu)

 

Z Evropskega parlamenta so spomnili, da je do leta 2017 smrtno kazen zakonsko ali v praksi odpravilo 142 držav, 56 pa jo še zmeraj izvaja. V 2017 je bilo po svetu v 23 različnih državah zabeleženih vsaj 993 usmrtitev. 84 % teh zabeleženih usmrtitev so izvedle štiri države – Iran, Savdska Arabija, Irak in Pakistan. Velja pa dodati, da ti podatki izključujejo Kitajsko. Tam so podatki o usmrtitvah državna skrivnost, a naj bi država, v kateri živi 1,386 milijarde ljudi, baje izvajala na tisoče usmrtitev.

Sicer ukinitvi smrtne kazni nasprotujejo v Aziji, arabskem svetu in ZDA, medtem ko so v Afriki kar štiri petine držav smrtno kazen že odpravile. Evropska unija pa je k zagovarjanju človekovih pravic zavezana v svojih temeljnih listinah, zato je tudi največja svetovna podpornica boja proti smrtni kazni. V skladu z Evropsko konvencijo o človekovih pravicah so smrtno kazen odpravile vse države EU.

Organi EU se sicer za ukinitev smrtne kazni po svetu prizadevajo na več načinov. Tako so na primer prepovedali trgovino z dobrinami, ki se lahko uporabijo za mučenje in usmrtitev. EU z vzvodi trgovinskih politik (gospodarsko izsiljevanje?) vzpodbuja spoštovanje človekovih pravic, podpira civilnodružbene organizacije v državah, kjer usmrtitve še izvajajo ter dviga ozaveščenost in dokumentira dogajanje.

Poleg tega EU kot stalna opazovalka v Združenih narodih glasno podpira sankcije za ukinitev smrtnih kazni, Evropski parlament pa je sprejel vrsto resolucij, ki obsojajo takšne prakse po svetu. Resolucija iz leta 2015 na primer strogo obsoja uporabo smrtne kazni kot orodja za zatiranje opozicije ter usmrtitev zaradi verskih prepričanj, spolne usmerjenosti ali nezvestobe.

Svetovni kongres proti smrtni kazni, ki bo poteka od jutri do 1. marca, je osrednji globalni dogodek, ki promovira odpravo najhujših oblik kaznovanja. Pripravila ga je organizacija ECPM, na njem pa se bo srečalo preko 1000 deležnikov iz več kot 140 držav. Otvoritev kongresa v bruseljski plenarni dvorani bo gostil Evropski parlament, so še zapisali v sporočilu za javnost slednjega.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.