Naslovnica Svet & EU Svet EU o digitalizaciji prava podjetij

Svet EU o digitalizaciji prava podjetij

Avtor: Spletno Uredništvo
Svet EU je pravkar uskladil svoje stališče glede nadgradnje predpisov na področju prava podjetij oz. družb. Prek novih predpisov in uporabe novih orodij bi radi olajšali dostop do podatkov podjetij, povečali zaupanje ljudi in zagotovili maksimalno preglednost.
Svet EU o digitalizaciji prava podjetij

Prizor z enega od lanskih zasedanj Evropskega sveta (foto: Dario Pignatelli/FB Council of the European Union)

Svet EU je včeraj dorekel svoje uradno stališče glede sprememb predpisov glede uporabe digitalnih orodij in procesov v pravu podjetij oziroma družb, kar je osnova za pogajalski mandat. V podjetjih naj bi po zaslugi predvidene pospešitve digitalnega prehoda pri uporabi prava družb prišlo do povečanja konkurenčnosti – prek predvidene digitalizacije bodo upravni postopki cenejši, hitrejši ter bolj preprosti in s tem manj obremenjujoči.

»Nova pravila bodo olajšala dostop do podatkov podjetij, povečala zaupanje in preglednost v podjetjih v državah članicah, ustvarila bolj povezane javne uprave in zmanjšala birokracijo za podjetja in druge zainteresirane strani v čezmejnih situacijah. Tako bodo prispevala k bolj integriranemu in digitaliziranemu enotnemu trgu za podjetja. Direktiva tudi posodablja in dopolnjuje Direktivo iz leta 2019 o uporabi digitalnih orodij in procesov v pravu družb.

Predlog Komisije bo javnosti omogočil več informacij o podjetjih na ravni EU prek sistema povezovanja poslovnih registrov (BRIS). Direktiva naj bi zagotovila točnost, zanesljivost in ažurnost podatkov podjetij v poslovnih registrih,« so sporočili s Sveta EU in dodali, da bodo pri novostih upoštevali smernice dokumentov ‘Digitalni kompas 2030 in digitalizacija pravosodja v EU’, ‘Posodobitev nove industrijske strategije 2020’ in ‘Strategija MSP za trajnostno in digitalno Evropo’.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.