Naslovnica Gospodarstvo Vse letošnje finančne spodbude MGTŠ

Vse letošnje finančne spodbude MGTŠ

Avtor: Spletno Uredništvo
Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport (MGTŠ) bo letos skupaj z izvajalskimi organizacijami in SID banko slovenskemu gospodarstvu, turizmu in športu ponudilo 672,4 milijona evrov novih finančnih spodbud. Od tega bo 339,2 milijona evrov razpisanih pod neposredno pristojnostjo gospodarskega ministrstva, ta sredstva pa bodo razdelili med 42 predvidenih razpisov.
Vse letošnje finančne spodbude MGTŠ

Gospodarsko ministrstvo je za letošnje razpise pripravilo lep kup denarja (foto: pxhere.com)

Načrt okvirnih javnih razpisov za leto 2024 Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport (MGTŠ) predvideva, da bo ministrstvo letos skupno pripravilo za 672,4 milijona evrov različnih možnosti sofinanciranja projektov oz. poslovanja in sicer kot del širšega bančno-poslovnega ekosistema, kamor sodijo tudi ukrepi partnerskih in izvajalskih organizacij (npr. SID banka, Slovenski podjetniški sklad).

Z ukrepi bo ministrstvo podprlo področja gospodarskega prestrukturiranja premogovnih regij s 83,1 milijona evrov, športa s 65,4 milijona evrov, podjetništva z 51,7 milijona evrov, energetike (za energetsko učinkovitost in razogljičenje industrije) z 42,2 milijona evrov, področja raziskav, razvoja in inovacij z 38,5 milijona evrov in temu dodalo 20 milijonov evrov za področje interventnih ukrepov (posojila preko SPS-a za avgustovske poplave 2023).

Poleg tega bo za področje razvoja lesno-predelovalne industrije namenilo 17,5 milijona evrov, za podporo krožnemu gospodarstvu 9,5 milijona evrov, za ukrepe internacionalizacije slovenskega gospodarstva 9,5 milijona evrov, za rokodelstvo bo (prvič!) 1,3 milijona evrov, za spodbujanje razvoja turizma pa 0,5 milijona evrov.

Polovico vseh za leto 2024 skupno predvidenih sredstev (339,2 milijona evrov) bo MGTŠ skupaj z izvajalskimi organizacijami ponudilo ciljnim skupinam preko 42 ukrepov oziroma javnih razpisov. Od tega so trije že bili objavljeni, 39 novih ukrepov pa bo ministrstvo pripravilo, razporedilo in objavilo tekom vseh štirih kvartalov leta 2024.

Viri financiranja 42 ukrepov so sredstva EU iz Kohezijske politike 2021–2027 v vrednosti 185,6 milijona evrov (vključno s ‘Skladom za pravični prehod’), ‘Načrt za okrevanje in odpornost’ v vrednosti 70,2 milijona evrov ter integralna oz. proračunska sredstva RS v vrednosti 83,4 milijona evrov.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.