Naslovnica Svet & EU Študija poziva k strateški osredotočenosti na kakovostne projekte

Študija poziva k strateški osredotočenosti na kakovostne projekte

Avtor: Spletno Uredništvo

Komisija EU je pravkar objavila študijo, s katero so analizirali porabo evropskih kohezijskih sredstev v obdobju 2014–2020. Poročilo ocenjuje delo javnih uprav držav članic pri izvajanje projektov kohezijske politike EU in bo služilo kot temelj za delovanje v naslednjem dolgoročnem obdobju.

Študija poziva k strateški osredotočenosti na kakovostne projekteKomisija EU je državam članicam dala na voljo praktična orodja, s katerimi se lahko javne uprave bolje pripravijo na prihodnje naložbene programe kohezijske politike EU (foto: Steven Lek/ commons.wikimedia.org)

 

Evropska komisija je pravkar objavila študijo, za katero so pobudo dale države članice EU, njen cilj pa je izboljšati razumevanje tehnične pomoči (TA) v obdobju 2014–2020 in pridobivanje izkušenj za naslednje dolgoročno obdobje. V študiji so preverjali zmogljivost javnih uprav držav članic pri pridobivanju in izvajanje projektov kohezijske politike EU ter tudi pri odstranjevanju večjih upravnih ovir za naložbe.

Poročilo Evropske komisije EU pravi, da bi morale nacionalne in regionalne oblasti zagotoviti več upravljanja, koordinacije, vključevanja in krepitve kompetenc vseh deležnikov. Poleg tega države EU poziva, naj vlagajo v dolgoročne strategije učenja in napredka uslužbencev (kar lahko storijo tudi prek uporabe orodij, ki so bila doslej že razvita v okviru kohezijskih politik Evropske unije) in k strateški osredotočenosti na kakovostne projekte. 

Študija pa predvsem vsebuje zbirko dobrih praks na različnih področjih (in iz različnih držav članic EU), kar lahko koristi marsikomu. V sporočilu za javnost Komisije EU so še poudarili potrebo po širših upravnih reformah, kar je malce presenetljivo, saj se je doslej zdelo, da ni potrebe po večjih spremembah. „Dobro upravljanje in dobre institucije spodbujajo rast in gospodarski razvoj.

Države članice in regije bi morale strateško razmišljati o krepitvi svojih zmogljivosti za načrtovanje in izvajanje javnih naložb, vključevanje ključnih zainteresiranih strani in izkoriščanje zelene in digitalne tranzicije,” je pojasnila Komisarka za kohezijo in reforme Elisa Ferreira. Priporočila iz nove študije so v skladu strateškimi načrti za naslednji dolgoročni proračun EU 2021–2027 in s programom Next Generation EU.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.