Naslovnica Svet & EU Stopnjevanje kršitev človekovih pravic

Stopnjevanje kršitev človekovih pravic

Avtor: Spletno Uredništvo
Število držav, kjer prihaja do kršitev osnovnih človekovih pravic, se ne zmanjšuje, ampak se celo veča. Tako so na pravkar končanem marčevskem plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta poslanci opozorili na večja žarišča kršitev v Bahrajnu, v Kambodži in v Demokratični republiki Kongo. Ta žarišča pa sploh niso nova.
Stopnjevanje kršitev človekovih pravic

Arabska pomlad leta 2011 v Bahrajnu (foto: commons.wikimedia.org)

Evropski parlament je pred koncem marčevskega plenarnega zasedanja sprejel tri resolucije, v katerih je govora o kršitvah človekovih pravic. V prvi ugotavljajo, da se v Bahrajnu deset let po množičnih protestih med ‘arabsko pomladjo’ nadaljujejo samovoljne aretacije, izvajajo smrtne kazni, preganjajo se zagovorniki spoštovanja človekovih pravic, državljanske pravice, politične pravice in pravice do združevanja, zbiranja in izražanja pa še naprej zanikajo.

»Resolucija ostro obsoja obsodbo Mohameda Ramadana in Husaina Alija Moose ter poziva bahrajnske oblasti, zlasti njegovo veličanstvo šejk Hamad bin Isa Al Khalifa, naj nemudoma ustavijo njihovo usmrtitev. Njihovi obsodbi je treba tudi spremeniti, ponovno sojenje pa mora biti v celoti v skladu z mednarodnimi standardi poštenega sojenja in izključiti dokaze, pridobljene pod mučenjem,« so bili zelo jasni evro-parlamentarci.

Sicer so se v izjavi za javnost izognili omembi ključne težave, ki jo ima Bahrajn in sicer je to dejstvo, da je približno dve tretjini vseh muslimanov v državi šiitov, na oblasti pa je sunitska manjšina. A tudi med suniti niso prav vsi zadovoljni z oblastmi. Proti Bahrajnu pa v EU še niso sprožili kakšnih sankcij, medtem ko so bile proti Kambodži nedolgo nazaj preteklosti že sprožene sankcije EU, vključno s prepovedmi potovanj in z zamrznitvijo premoženj.

Evro-parlamentarci so glede Kambodže potrdili, da se ob sprejetju novih represivnih zakonov tam vrstijo aretacije zagovornikov človekovih pravic, novinarjev, aktivistov opozicije, okoljevarstvenikov, študentov in navadnih državljanov že zaradi mirnega izražanja svojega mnenja. Zato so v Parlamentu EU zahtevali, da oblasti nemudoma izpustijo vse osebe, ki so pridržane zaradi zahtev po spoštovanju osnovnih človekovih pravic.

»Oblasti morajo tudi nemudoma in brezpogojno razveljaviti obsodbe uglednih članov opozicije, kot je Sam Rainsy, in vseh samovoljno obsojenih ob njem,« piše v resoluciji.  Parlament EU pa je posebej obsodil umor italijanskega veleposlanika v DR Kongu Luce Attanasia, njegovega voznika Mustafe Milamba in Vittoria Iacovaccija, italijanskega vojaškega policista, ki se je zgodil 22. februarja.

Slednje so ubili med napadom na njihov konvoj, ko so potovali na obisk šolskega projekta Svetovnega programa za hrano (WFP) Združenih narodov v Rutshuruju. Parlamentarci so pozvali k neodvisni preiskavi napada, v resolucijo pa so dodali še, da se kršitve človekovih pravic v DR Kongo stopnjujejo – gre za usmrtitve brez sojenja, za spolno nasilje, za novačenje otrok v oborožene skupine ter tudi za poboje civilistov s strani pripadnikov varnostnih sil DR Kongo.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.