Naslovnica Slovenija Teže so prave tudi na neoverjenih tehtnicah

Teže so prave tudi na neoverjenih tehtnicah

Avtor: Spletno Uredništvo
Goljufanje pri tehtanju je en od najstarejših trikov v zgodovini trgovine, zato Urad Republike Slovenije za meroslovje redno skrbi za preverjanja najrazličnejših tehtnic. Zadnji nadzor je pokazal, da so trgovci v Sloveniji pošteni, da ne prihaja do namenskih zlorab neavtomatskih tehtnic, pa čeprav marsikje uporabljajo neoverjene tehtnice.
Teže so prave tudi na neoverjenih tehnicah

Nekaj neustreznih tehtnic, ki niso bile overjene po predpisih (foto: Urad RS za meroslovje)

Z Urada Republike Slovenije za meroslovje so spomnili, da je trenutno v slovenski državi v uporabi prek 23.000 tehtnic in da so lani med rednimi kontrolami zaznali večje število neustreznih tehtnic, predvsem pri manjših trgovcih. Pri prodajalcih, ki uporabljajo neavtomatske tehtnice za določitev cene blaga, so tako opravili kar 323 nadzorov ter preverili skoraj 600 različnih tehtnic.

»Gre za tehtnice, ki se vsakodnevno uporabljajo za namen določitve cene oziroma pri obračunu prodajanih živilskih izdelkov v trgovinah, na tržnicah in premičnih stojnicah, blaga v tehničnih in kmetijsko-vrtnarskih trgovinah, pisemskih pošiljk na poštah, prtljage na letališčih, živil v kuhinjah, kjer se opravlja gostinska dejavnost in podobno,« so podrobneje pojasnili z Urada Republike Slovenije za meroslovje.

Lani so se prek inšpekcijskih nadzorov posebej posvetili prav overjanju tehtnic – vsaj deloma tudi zato, ker pri vzporednih kontrolnih pregledih potrošnikom prikazanih in dejanskih tež blaga niso zaznali prav nobenega primera očitnega razhajanja. Tehtnice morajo izpolnjevati zahteve ‘Pravilnika o meroslovnih zahtevah za neavtomatske tehtnice’ glede rednih kontrol in overjanj, katerih rok je vsaki 2 leti.

»Nepravilnosti pri zadevnih tehtnicah smo ugotovili v 144 nadzorih kar predstavlja 45 %. Za ugotovljene nepravilnosti smo izdali 100 prepovednih odločb in 20 plačilnih nalogov ter izrekli 44 inšpekcijskih ali prekrškovnih opozoril. Nepravilnosti so predstavljale predvsem tehtnice s pretečenim rokom overitve ter tehtnice, ki sploh niso overljive,« so v zaključnem poročilu zapisali inšpektorji Urada RS za meroslovje.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.