Naslovnica Svet & EU Število smrtnih žrtev v prometnih nesrečah upada po vsej EU

Število smrtnih žrtev v prometnih nesrečah upada po vsej EU

Avtor: Spletno Uredništvo

Evropska komisija je objavila podatke o varnosti v cestnem prometu za leto 2019. Lani je na evropskih cestah umrlo 22 800, kar je sicer nekaj manj ljudi kot v preteklih letih, a so številke še vedno previsoke. Slovenija je malce pod evropskim povprečjem.

Stopnja umrljivosti v prometnih nesrečah po vsej EU se še naprej zmanjšuje (foto: Peter Ramirez/wallpaperflare.com)

 

Po pravkar objavljenih podatkih Evropske komisije naj bi v lanskem letu v prometnih nesrečah na področju EU umrlo 22 800 oseb. To je sicer 23 % manj kot leta 2010, predvsem pa to pomeni skoraj 7 000 manj smrtnih primerov. Trend upada smrtnih prometnih nezgod je skupen za vse države EU, vendar so razlike med posameznimi članicami Evropske unije še vedno precejšnje, poleg tega pa je tudi upad počasnejši od napovedi EU.

Statistika razkriva, da so lani na Švedskem zabeležili 22 v prometnih smrtnih žrtev na milijon prebivalcev, največji odstotek umrlih pa so našteli v Romuniji (96/milijon). Slovenija je v sredini razvrstitve, lani je bilo pri nas 49 umrlih na milijon prebivalcev, kar je za 13 odstotokov več kot predlani, vendar pa za četrtino manj kot leta 2010. Povprečje EU je 51 smrtnih žrtev na milijon ljudi.

»V osmih državah članicah so leta 2019 zabeležili najmanjše število smrtnih žrtev doslej. Vendar se je v večini držav napredek upočasnil, zato ne bo dosežen cilj EU, da bi v obdobju od leta 2010 do konca leta 2020 to število prepolovili. V letu 2020 bo zaradi ukrepov, sprejetih za zajezitev koronavirusa, število smrtnih žrtev v cestnem prometu verjetno precej manjše, vseeno pa tudi to zmanjšanje ne bo dovolj za izpolnitev cilja,« so ugotovili na Komisiji EU.

Po statističnih podatkih v EU povprečno v prometnih nesrečah še vedno umira precej manj kot drugje po svetu. Sicer so politične strukture EU za obdobje do leta 2030 določile nov cilj 50-odstotnega zmanjšanja števila smrtnih žrtev in prvič tudi števila hudo poškodovanih. Do leta 2050 naj bi po načrtih EU ‘odpravili’ vse smrtne žrtve v cestnem prometu.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.