Naslovnica Svet & EU Sporazum o partnerstvu med EU ter afriškimi, karibskimi in pacifiškimi državami

Sporazum o partnerstvu med EU ter afriškimi, karibskimi in pacifiškimi državami

Avtor: Spletno Uredništvo

V ozadju pandemije koronavirusa in vrste oboroženih spopadov po vsem svetu je bil te dni podpisan tudi mednarodni sporazum o partnerstvu med EU ter afriškimi, karibskimi in pacifiškimi državami. Sporazum o partnerstvu ni pomemben ne le iz gospodarskih, ampak tudi iz širših družbenih, okoljskih in humanitarnih vzrokov.  

Morda pa bodo po tem sporazumu v raznih otoških rajskih čezmejnih teritorijih prenehali izigravati mednarodne zakone o pranju danarja (foto: pikist.com)

  

Podpis novega sporazuma o partnerstvu med Evropsko unijo (EU) ter Organizacijo afriških, karibskih in pacifiških držav (OAPCS) je minil malce manj opaženo, oziroma je dobil manj mednarodne pozornosti, kot bi si je najbrž zaslužil. Države, ki so pristopile k dogovoru, namreč predstavljajo več kot 1,5 milijarde ljudi na tem planetu in hkrati tudi več kot polovico sedežev v Organizaciji Združenih narodov (OZN).

»Sporazum, ki bo nasledil Sporazum iz Cotonouja, bo zajemal številna področja, od trajnostnega razvoja in rasti do človekovih pravic ter miru in varnosti, in bo usmerjen k opolnomočenju vsake regije. Ko bo začel veljati, bo služil kot nov pravni okvir in bo usmerjal odnose ter sodelovanje med Evropsko unijo in 79 članicami Organizacije afriških, karibskih in pacifiških držav v naslednjih 20 letih,« so pojasnili s Komisije EU.

Evropska unija je s podpisom novega sporazuma napravila velik korak naprej pri svoji zunanji politiki. EU namreč zadnje mesece vzporedno z gospodarskimi dogovori pri državah podpisnicah sporazumov z drugih predelov sveta vse bolj intenzivno spodbuja progresivne evropske družbene standarde, kot so na primer sodobne socialne politike, spoštovanje vladavine prava in povečanje skrbi za okolje.

Z podpisom novega dogovora bodo tako države članice EU in OACPS v bodoče bolje pripravljene na skupne globalne težave, ki jih trenutno žal ne manjka – koronavirus, podnebne spremembe, izkoriščanje virov (še posebej iz oceanov), migracije, terorizem, mir in razna ekonomska vprašanja.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.