Naslovnica Magazin Spletna velikana Google in Meta v protimonopolni preiskavi

Spletna velikana Google in Meta v protimonopolni preiskavi

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija je pravkar začela uradno protimonopolno preiskavo, da bi ugotovila, ali so bila s sporazumom med Googlom in družbo Meta (nekdanji Facebook) glede storitev oglaševanja na spletnih iskalnikih kršena pravila EU o konkurenci. Sporazum je med tema dvema spletnima gigantoma bil sicer podpisan že septembra 2018, torej so minila kar tri leta in pol, preden se je ta preiskava sploh pričela.
Spletna velikana Google in Meta v protimonopolni preiskavi

Nekdanji Facebook, ki se danes imenuje Meta, je bil že večkrat na udaru organov EU (foto: pixabay.com)

Komisija EU je sprožila uradno protimonopolno preiskavo, da bi ocenila, ali je sporazum med spletnima velikanoma Google in Meta (prej Facebook) o storitvah spletnega oglaševanja prekršil veljavna pravila EU s področja konkurence. Ta sporazum sta družbi podpisali septembra leta 2018, družba Google ga je poimenovala ‘Jedi Blue’ in zadeva udeležbo storitve ‘Audience Network’ družbe Meta pri Googlovem programu ‘Open Bidding’.

»Komisija EU je zaskrbljena, da bi sporazum lahko bil del prizadevanj za izključitev storitev oglaševalske tehnologije, ki konkurirajo Googlovemu programu odprtih ponudb, in bi tako omejeval ali izkrivljal konkurenco na trgih prikazovanja oglasov na spletu v škodo založnikov in nazadnje potrošnikov. Takšna praksa bi lahko pomenila kršitev prepovedi protikonkurenčnih sporazumov in/ali zlorabo prevladujočega položaja,« sporoča Komisija EU.

Zakonskega roka za zaključek protimonopolne preiskave ni določen, trajanje preiskovalnih postopkov pa bo odvisno od številnih dejavnikov. S Komisije EU so med te dejavnike uvrstili predvsem zapletenost primera, uveljavljanjem različnih pravice do obrambe in pa tudi vprašanje, koliko bosta obe družbi sodelovali z Evropsko komisijo. Ker so že od sklenitve sporazuma do pričetka preiskave minila 3 in pol leta, najbrž ne gre pričakovati hitre rešitve.

Velja pa še dodati, da je po informacijah Komisije EU tudi Organ za konkurenco Združenega kraljestva (CMA) že začel lastno preiskavo sporazuma med Googlom in Meto.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.