Naslovnica Kronika Enotedenski poostren nadzor na slovenskem železniškem omrežju

Enotedenski poostren nadzor na slovenskem železniškem omrežju

Avtor: Spletno Uredništvo
Prihajajoči teden bo v Sloveniji minil tudi v znamenju poostrenega policijskega nadzora železniškega prometa. Vse policijske aktivnosti bodo del mednarodne akcije ’24-Blue RAD’, ki bo potekala od ponedeljka 14. marca do nedelje 20. marca.
Enotedenski poostren nadzor na slovenskem železniškem omrežju

Policist med nadzorom potniškega vlaka (foto: policija.si)

Slovenska policija bo ta teden, kot že v prejšnjih letih, spet sodelovala v mednarodni akciji poostrenega nadzora železniškega prometa. Letos se ta akcija imenuje ’24-Blue RAD‘ (ang. Rail Action Days), koordiniralo pa jo bo združenje RAILPOL. Sodelovanje tega evropskega združenja enot policije, ki po vseh državah skrbijo za varnost na železnicah, bo ključno, saj bo akcija istočasno potekala na teritorijih vseh držav članic.

V Sloveniji bo akcija potekala v obliki posamičnih, 24-urnih poostrenih nadzorov na mejnih prehodih za železniški promet ter na tovornih in potniških vlakih, zlasti tistih mednarodnih, poseben poudarek pa bo tokrat posvečen na preverjanju ilegalnih migracij in odkrivanju tihotapskega blaga v železniškem prometu (kot so prepovedane droge, orožje, cigarete, večje vsote denarja).

»Aktivnosti policistov bodo usmerjene v nadzor mednarodnih potniških in tovornih vlakov ter bolj obremenjenih vlakov v notranjem potniškem prometu, potekale pa bodo tudi na večjih železniških postajah, z namenom odkrivanja in preprečevanja kaznivih dejanj, prometa s prepovedanimi drogami, vandalizma, kršitev javnega reda, nezakonitega prehajanja meja ter odkrivanja iskanih oseb,« so pojasnili s Policije.

Policisti bodo tako na postajah preiskovali garderobe za hrambo prtljage in prostore za najdene predmete, pri čemer bodo uporabljali sodobne tehnične pripomočke, kot so infrardeče kamere, endoskopi, merilniki CO2 in detektorji kovin. Prav tako bodo preverjali identiteto potnikov v nacionalnih in schengenskih bazah podatkov. V akciji bodo sodelovali tudi uslužbenci Slovenskih železnic.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.