Naslovnica Slovenija Slovensko šolstvo je uspešno prestalo največjo krizo doslej

Slovensko šolstvo je uspešno prestalo največjo krizo doslej

Avtor: Spletno Uredništvo

Šolsko leto 2019/2020 je bilo najbolj specifično šolsko leto v zgodovini Slovenije vsaj od konca II. svetovne vojne do danes. Sicer se je šolski pouk ta teden končal, kot je bilo prvotno predvideno, a je pandemija koronavirusa od 15. marca dalje povzročila revolucionarno novost prehod k pouku na daljavo.

Slovensko šolstvo je uspešno prestalo največjo krizo doslejPrehod k šolanju na daljavo je bil sprva težaven, a se je ob koncu šolskega leta izkazal za uspešnega (foto: army.mil)

 

16. marca letos se je v Sloveniji pouk zaradi širjenja koronavirusa prvič pričel izvajati izključno na daljavo. 455 osnovnih šol s 316 podružnicami, 27 samostojnih osnovnih šol s prilagojenim programom, 21 enot s prilagojenim programom pri OŠ, 143 srednjih šol, 6 zavodov za posebne potrebe, 6 zasebnih zavodov ter 54 javnih in 15 zasebnih glasbenih šol se je moralo na hitro prilagoditi novim razmeram, da bi le izpeljali šolsko leto.

V ta povsem nov proces so bili vpleteni otroci, starši, učitelji, ostali šolski delavci, telekomunikacijski sektor in različne državne vladne strukture na čelu z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport (MIZS). S kupnim moči pa so šolsko leto tudi uspešno zaključili in tako so se te dni lahko za 191.663 osnovnošolk in osnovnošolcev ter za 72.891 srednješolk in srednješolcev le pričele poletne počitnice.

»Da bi čimprej in celostno zagotovili enake možnosti izobraževanja na daljavo vsem šolajočim, je MIZS vzpostavilo projekt DIGI Šola, preko katerega želimo tudi dolgoročno zmanjšati razkorak med tistimi, ki imajo dostop do interneta in ustrezno opremo ter tistimi, ki je nimajo. S pomočjo donatorjev smo zbrali in razdelili preko 3000 kosov opreme,« so pojasnili z MIZS. Sicer pa se je po obdobju šolanja na daljavo med 18. majem in 6. junijem velika večina otrok vrnila v ponovno odprte vrtce in šole.

Slovensko šolstvo je torej kot celota uspešno prestalo koronavirsno krizo, kar je pozitivna novica – sploh če se ta ali kakšna sorodna epidemija ponovi. Glede na trenutno dogajanje po svetu namreč še zdaleč ni izključeno, da bo jeseni z zdravstvenega vidika vse v redu.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.