Naslovnica Svet & EU Evropski parlament skrbi za čezmejne in sezonske delavce

Evropski parlament skrbi za čezmejne in sezonske delavce

Avtor: Spletno Uredništvo

Evropski parlament se je zadnje dni posvetil tudi temi, ki je prihodom poletja znova postala zelo aktualna. Gre namreč za problematiko čezmejnih in sezonskih delavcev, ki imajo letos ogromne težave zaradi pandemije koronavirusa in številnih omejitev prehajanja mej. 

Evropski parlament skrbi za čezmejne in sezonske delavceV tem trenutku nihče ne more vedeti, kako bo s pandemijo avgusta, ko se tudi v Sloveniji marsikje že začenja trgatev in so potrebni dodatni sezonski delavci iz tujine (foto: Nonnoant/it.m.wikipedia.org)

 

Evropski parlament se je pred kratkim ponovno resno posvetil čezmejnim in sezonskim delavcem, saj so se letos zaradi pandemije koronavirusa znašli v zelo zapletenem položaju. Zapiranje mej, karantene, prepoved potovanj in omejitve gibanja so že doslej negativno vplivale na mnoge gospodarske dejavnosti, s prihodom poletja pa bi se lahko težave za delavce in delodajalce še povečale.

Parlament EU se je zato konkretno posvetil vprašanjem delavske mobilnosti, prekarnosti in varnosti. »Mnogi delavci migranti so nujni za zagotavljanje pomembnega blaga in storitev v ključnih gospodarskih sektorjih, kot so kmetijstvo in proizvodnja hrane, socialne in zdravstvene storitve, gradbeništvo in promet, ter lahko igrajo pomembno vlogo v prizadevanjih za gospodarsko okrevanje po pandemiji,« ugotavljajo v Parlamentu EU.

Evro-parlamentarci so zato sprejeli resolucijo, v kateri so pozivali k boljši zaščiti vseh delavcev ter tudi k enakim zaposlitvenim in socialnim pravicam za vse delavce, s posebnim poudarkom na čezmejne, obmejne, napotene in sezonske delavce. Prav ti delavci so namreč običajno najmanj zaščiteni oziroma najbolj ranljivi, saj so zaposleni prek kratkoročnih pogodb in nimajo enakih pravic kot redno zaposleni. Za nameček pa pogosto prebivajo v skupinskih namestitvah – kar je idealno za širjenje Covida 19 .

»Delovni inšpektorji poročajo o več kršitvah pravic glede delovnega časa, življenjskih pogojev, standardov zdravja in varnosti na delovnih mestih, čeprav morajo biti mobilni delavci obravnavani enako kot domači delavci. Glede na ocene je v EU vsako leto najetih 800 tisoč do milijon sezonskih delavcev, večinoma v kmetijstvu,« so še sporočili  v izjavi za javnost  Parlamenta EU.

Ob sprejemu resolucije so predstavili še številke (sicer iz leta 2018), po katerih več kot 17 milijonov državljanov EU živi in dela v drugi državi EU, v EU je bilo predlani okrog 1,5 milijona čezmejnih delavcev in da je bilo tedaj več kot 2,3 milijona napotitev na delo v tujino. Parlament EU je zato že marca pozval Komisijo EU izda smernice za usklajen pristop na ravni EU in zagotovi, da mobilni delavci, še posebej v ključnih sektorjih, lahko spet prečkajo meje.

Sedaj Parlament EU k odpravi omejitev potovanj poziva tudi vse države članice EU. Glede Slovenije pa bo predvsem zanimivo spremljati, kaj bo letos s trgatvijo, saj so v preteklosti praktično vsi večji vinarji za pobiranje grozdja najemali poceni delovno silo iz Romunije, Slovaške, Srbije, Makadonije…

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.