Naslovnica Gospodarstvo Slovenski primanjkljaj se je lani skoraj prepolovil

Slovenski primanjkljaj se je lani skoraj prepolovil

Avtor: Spletno Uredništvo
Direktorat za ekonomsko in fiskalno politiko Ministrstvo za finance sta tik pred praznikom dela objavila podatke štirih blagajn javnega financiranja v prvem četrtletju letošnjega leta in predhodne podatke za celoten sektor država za lansko leto po metodologiji denarnega toka.

Slovenski primanjkljaj se je lani skoraj prepolovil

Z Direktorata za ekonomsko in fiskalno politiko, ki sodi v okrilje Ministrstva za finance, so sporočili, da je po prvih ocenah sektor država lani ustvaril nekaj več kot 24,8 milijarde evrov prihodkov in 26,2 milijarde evrov odhodkov. Razlika znaša 1,4 milijarde evrov in predstavlja 2,4 % BDP-ja po denarnem toku. To pa je obenem za skoraj polovico, oziroma natančneje za 1,3 milijarde evrov manj kot leto pred tem (2021).

Tako drastično znižanje primanjkljaja je v letu 2022 je plod visoke rasti prihodkov (9,4 %), kar je rezultat boljše gospodarske klime in razmer na trgu dela. Rast odhodkov je bila zmerna (3,3 %), saj so jo na eni strani višali izdatki za investicije, za pokojnine, za ukrepe reševanja energetske krize in reševanje draginje, na drugi strani pa je rast dohodkov upočasnil upad subvencij za blaženje posledic pandemije Covida-19.

»V prvem četrtletju letošnjega leta so prihodki državnega proračuna znašali skoraj 3 milijarde evrov ali 2,7 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Odhodki so v prvih treh mesecih znašali okoli 3,3 milijarde evrov, kar je kljub povečanim izplačilom pomoči podjetjem in zasebnikom zaradi energetske krize za približno 1 odstotek manj kot v enakem obdobju 2022.

 Primanjkljaj državnega proračuna je v prvem letošnjem četrtletju tako znašal 323 milijonov evrov,« so še dodali z Direktorata za ekonomsko in fiskalno politiko.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.