Naslovnica Svet & EU EU potrebuje usklajeno strategijo proti tujemu vmešavanju

EU potrebuje usklajeno strategijo proti tujemu vmešavanju

Avtor: Spletno Uredništvo
Poslanci Parlamenta EU so se posvetili tujemu vmešavanju in manipulaciji informacij. Poudarili so, da se pričakujejo povečane aktivnosti s tega področja v času pred evropskimi volitvami leta 2024, zato med številnimi proti-ukrepi predlagajo tudi vzpostavitev sistema hitrega obveščanja za člane evropskih in nacionalnih parlamentov, da bi preprečili širjenje dezinformacij.
EU potrebuje usklajeno strategijo proti tujemu vmešavanju

Zastava EU in zastave držav Vzhodnega partnerstva (foto: FB European Parliament)

Poslanci v Evropskem parlamentu so se tokrat posvetili propagandi, natančneje tujemu vmešavanju in manipulaciji informacij (FIMI). Poslanci so zahtevali, da Komisija EU hitro razvije učinkovit sveženj za zmogljivosti za boj proti dezinformacijam in za obrambo demokracije, pri čemer naj upošteva končne predloge ‘Konference o prihodnosti Evrope’. V poročilu so kot tvegane države za tuja vmešavanja posebej navedli Rusijo, Kitajsko in Iran.

Ruska agresivna vojna proti Ukrajini je po mnenju parlamentarcev še bolj pokazala povezavo med poskusi FIMI ter grožnjami EU in njeni neposredni soseščini, državam Zahodnega Balkana, državam vzhodnega partnerstva in kar celotni globalni varnosti. Evropski poslanci iz Posebnega odbora za zunanje vmešavanje (ING2) so v svojem zadnjem poročilu našteli številne primere tujega vmešavanja.

Tako naj bi neimenovane politične elite spodbujale Gazpromov program v Nemčiji, Madžarska naj bi bila dovzetna za ruske obveščevalne dejavnosti, medtem ko naj bi na Slovaškem, Madžarskem in Poljskem z dezinformacijskimi kampanjami ciljali na skupnost LGBTIQ+ . Poslanci so izrazili svoje bojazni pred zaradi domnevnih odvisnosti EU od tujih akterjev in tujih tehnologij v kritičnih infrastrukturah in dobavnih verigah.

Zato so poslanci Evropskega parlamenta pozvali Svet EU in Komisijo EU, naj izključita uporabo opreme in programske opreme proizvajalcev iz držav z visokim tveganjem, zlasti iz Kitajske in Rusije, kot so TikTok, ByteDance, Huawei, ZTE, Kaspersky, NtechLab in Nuctech. Poleg tega v poročilu pozivajo Komisijo EU, naj omogoči učinkovito sledljivost donacij in prepreči vstop prepovedanih finančnih transakcij iz držav nečlanic EU.

»Kot odgovor na domnevne poskuse tujih držav, vključno s Katarjem in Marokom, da bi vplivale na poslance, bo posebni odbor pripravil ločeno poročilo, v katerem bo opredelil pomanjkljivosti v pravilih Evropskega parlamenta o preglednosti, etiki, integriteti in korupciji ter podal predloge za reforme in učinkovit boj proti korupciji,« so še dodali v poročilu in pozivali k večjemu sodelovanju s podobno mislečimi partnerji za boj proti FIMI.

Ti podobno misleči partnerji naj bi bili po mnenju poročevalke Sandre Kalniete (iz Litve, Evropska ljudska stranka) predvsem Ukrajina in Tajvan. Poročilo poziva tudi k ustanovitvi skupnega centra EU za obveščanje o grožnjah s področja FIMI.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.