Naslovnica Svet & EU Slovenska diplomacija aktivna na treh frontah

Slovenska diplomacija aktivna na treh frontah

Avtor: Spletno Uredništvo

Slovenska diplomacija je bila te dni izjemno aktivna in sicer na več področjih. Slovenija je namreč pravkar začela predsedovanje Forumu za varnostno sodelovanje OVSE, istočasno je gostila slovensko-ruski poslovni forum na visokem nivoju ter opravila dvostranske konzultacije s Kraljevino Belgijo.     

slovensko ruski kulturni forumSlovenija ohranja dobre odnose z Rusijo tudi prek kulture (foto: mzz.gov.si)

 

Državni sekretar Andrej Logar je včeraj uradno otvoril začetek štirimesečnega slovenskega predsedovanja Forumu za varnostno sodelovanje Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE). V času svojega predsedovanja bo Slovenija posebno pozornost namenjala krepitvi ukrepov za izgradnjo zaupanja, regionalnim vprašanjem, s poudarkom na Zahodnem Balkanu in Sredozemlju, vlogi žensk v mirovnih in varnostnih procesih ter nadaljnjim prizadevanjem za modernizacijo Dunajskega dokumenta.

V sodelovanju slovenskega Ministrstva za zunanje zadeve in Ministrstva za kulturo, Ministrstva za kulturo Ruske federacije, Veleposlaništva Ruske federacije v Sloveniji ter Foruma Slovanskih kultur je včeraj na Ministrstvu za kulturo s plenarnim zasedanjem začel potekati prvi Slovensko-ruski kulturni forum. Zasedanje foruma je umeščeno v okvir sezone slovenske kulture v Rusiji in ruske kulture v Sloveniji v letih 2017 in 2018 ter je namenjen krepitvi medsebojnega sodelovanja na področju kulture. Letos so bile izvedene prve konzultacije med Slovenijo in Rusijo na področju kulturne diplomacije. Izvedene so bile ob obisku DS Iztoka Mirošiča v Moskvi 13. marca letos, kjer se je sestal s predstavnikom predsednika Ruske federacije za mednarodne odnose v kulturi Mihailom Švidkojem.

Zbrane so prvega dne zasedanja kulturnega foruma nagovorili Alenka Suhaldolnik – generalna direktorica za gospodarsko in javno diplomacijo na Ministrstvu za zunanje zadeve RS (MZZ), minister za kulturo Republike Slovenije Anton Peršak, Alla Manilova – namestnica ministra za kulturo Ruske federacije, direktorica Foruma slovanskih kultur dr. Andreja Rihter, Yury Metelev – direktor Ruskega centra znanosti in kulture v Sloveniji, Victor Mikhailovich Minkov – direktor državnega dramskega gledališča “Priyut komedijanta” in Damjana Pečnik – državna sekretarka na Ministrstvu za kulturo. 

Generalna direktorica za multilateralo, razvojno sodelovanje in mednarodno pravo Sabina R. Stadler pa je včeraj v Bruslju opravila dvostranske konzultacije RS s Kraljevino Belgijo. S sogovornikom Axelom Kenesom, političnim direktorjem in generalnim direktorjem za multilateralne zadeve, sta se pogovarjala o aktualnem dogajanju iz njunih delokrogov ter o sodelovanju obeh držav v mednarodnih organizacijah.

Sogovornika sta se v pogovoru dotaknila delovanja obeh držav v okviru Organizacije združenih narodov (OZN), tako na področju varnostne politike kot tudi človekovih pravic ter novih izzivov. Pogovarjala sta se o prizadevanjih za reformo OZN ter za povečanje njene kredibilnosti, predvsem v luči aktualnega dogajanja. Pregledala sta tudi skupne pobude in stališča obeh držav na področju človekovih pravic, saj sta obe državi v trenutnem obdobju (2016-2018) članici Sveta OZN za človekove pravice, stalni predstavnik Republike Slovenije v Ženevi pa temu pomembnemu organu OZN letos tudi predseduje, so sporočili z MZZ.

Dotaknila sta se tudi aktualnega dogajanja v Natu. Sogovornika sta se strinjala, da je sodelovanje med Slovenijo in Belgijo na področju multilateralnih zadev uspešno ter da državi delita številna skupna stališča. Izražen je bil interes za poglobitev sodelovanja ter za nadaljevanje dialoga. Konzultacije s Kraljevino Belgijo so potekale ob robu udeležbe generalne direktorice Stadler na neformalnih zasedanjih generalnih direktorjev držav članic Evropske unije za humanitarne zadeve in za razvojno sodelovanje.

V uradnem delu slovensko-belgijskih bilateralnih pogovorov pa najbrž ni bilo govora o preiskavi izvoza (iso)propanola v Sirijo. Sveža mednarodna medijska raziskava naj bi namreč kazala, da je iz Belgije v Sirijo kljub sankcijam ZN v letih med 2013 in 2016 odpotovalo približno 114 ton propanola oz. isopropanola. Prav to vrsto snovi naj bi potem uporabili za izdelavo prepovedanega plina bojnega plina sarina. Sicer je enaka snov v teh letih v Sirijo prihajala vsaj še iz dvanajstih držav, med katerimi so tudi Švica, Nizozemska, Turčija, Kitajska, Malezija, Indija in Združeni arbski emirati. Belgijski sodni organi pa naj bi neuradno potrdili sume novinarjev in prav tako že sprožili ustrezne pravne postopke proti trem belgijskim podjetjem ter dvema posameznikoma.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.